Terveyspalvelut
turvattava

Olemme huolestuneina seuranneet tietoja, että terveyskeskuksia ja kirurgista sairaalaa ollaan Turussa sulkemassa kesäaikana. Emme voi millään perusteella hyväksyä sellaisia toimenpiteitä, joilla asetetaan kuntalaisten terveydenhoito vaaranalaiseksi ja voidaan jopa puhua heitteillejätöstä.

Vanhusväestö ja eläkeläiset sairastavat myös kesäisin. Kaikilla ei ole varaa hakeutua yksityislääkärien vastaanotolle, eikä yksi terveysasema voi millään turvata kaikkien turkulaisten turvallisuutta terveyden hoidossa. Joten toteamme, että alueellisten terveysasemien sulkeminen oli virheellinen päätös. Alueellisilla terveysasemilla on välttämätön turvata ainakin päivystystoiminta myös kesäaikana.

Erittäin huolestuttava on tieto siitä, että Kirurgista sairaalaa oltaisiin sulkemassa kesäajaksi. Voimakkaan kamppailun avulla saatiin nykyaikainen sairaala Turkuun. Poliittiset vastavoimat vastustivat kunnallista sairaalaa, he toimivat yksityisen sairaalatoiminnan puolesta, joka toimisi bisnestoiminnan pohjalta. Kirran tarkoitushan oli tehostaa potilasjonojen vähentämistä lähinnä ortopediapuolella. Nytkin jonot hoitoon pääsemiseksi polvi-, lonkka- ym. tapauksissa ovat jopa 2-3 vuoden mittaisia. Se on monessa tapauksessa hirveää, kun jonoissa odottavalle potilaalle annetaan kortisonipiikkejä 1-2 kuukauden välein ja vuositolkulla. Turkulaiset yksityissairaalat tosin hoitavat nopeasti esimerkiksi tekonivelen polveen 40 000-45 000 tuhannella. Köyhillä eläkeläisillä ei ole sellaiseen varaa ja tuskin terveyslautakuntakaan antaisi maksusitoumusta.

Turkulaisten, erikoisesti eläkeläisten toivomus ja vaatimus on, että Kirurginen sairaala toimii täysipainoisesti myös kesäaikana. Terveyslautakunnan tehtävä ei ole auttaa "bisnessairaalatoimintaa".

Edellytämme, että terveyslautakunta toiminnallaan ja päätöksillään turvaa turkulaisille kunnallisen sairaala- ja terveyspalvelujen täysimääräisen saannin kaikkina vuodenaikoina.
Turun Työväen Eläkeläiset ry:n perjantaikerho
Eino Sutinen
puheenjohtaja
Pekka Niemelä
sihteeri