Kolumni Paavo Ahava:
Uhtuan Malli
kaatumassa

Uhtua-Seuran koulutusohjelmalla piti Kalevalan piiri saada asuntotuotannoltaan omavaraiseksi. Rappeutuneiden asuntojen korvaaminen lämpimillä ekotaloilla pitäisi nuoret pois kadulta ja perheet koossa. Alkukoulutuksen ehti saada 41 nuorta ja opinnäytteinä valmistui kaksi rakennusta, kirkko ja lastenneuvola. On sykähdyttävää nähdä, miten ylpeitä rakentajat ovat kättensä töistä.

Uhtuan Malli poikii sivuprojekteja. Ränsistynyt saha kunnostettiin. Sen perässä toimii vientilaatua tuottava puusepäntehdas. Turun yliopiston kahden opiskelijan opintyöllä selvitetään jatkojalostusmahdollisuudet. Ensimmäiset uhtualaisnuoret valmistuvat kohta Kalajoen opiston kolmivuotiselta kirvesmieslinjalta, osa opettajiksi Uhtuan ammattioppilaitokseen, jonka perustaminen kuuluu ohjelmaamme. Syksyllä alkaa 2-6 -vuotiaitten lasten vienan kielen opetus kielipesämenetelmällä, laatuaan ensimmäinen Venäjällä. Vapaaehtoisen kansalaisjärjestön konsepti on viritetty, paikallinen Uhut-Seura aloitti juuri toiminnan.

Rahoituksen suunnittelu kuuluu seuralle. EU-rahoituksenhakumenettely teettää työtä, mutta netistä saatavine hakulomakkeineen se on selkeä ja luottamusta herättävä.

Kansallista rahaa haetaan organisaatioiden ja menettelytapojen ryteikössä, hakujärjestelmät ovat kehittymättömiä, kanavia on paljon ja päätöksenteko moniportaista. Epämääräisen hakujärjestelmän johdosta ei hankkeiden seuranta voi millään olla tehokasta.

Syksyllä 99 Karjalan hallitus antoi 100 000 dollaria Uhtuan synnytyssairaalaa varten, joka sovittiin seuraavaksi opinnäytteeksi. Opetusministeriölle jätettiin 3.12.1999 normaalikierrokselta myöhästynyt hyvin perusteltu hakemus lisärahoituksesta; päästiinpä neuvotteluunkin. Poikkeusta hakumenettelyyn ei sallittu. Lisäksi Uhtuan Mallia, jonka Tacis-asiantuntijat ovat tunnistaneet puhtaaksiviljellyksi koulutusohjelmaksi, opetusministeriö pitää lähinnä investointihankkeena, johon ei rahaa olisi odotettavissakaan. Kesällä 1999 oli pyydetty pientä avustusta myös kielenopetuksen käynnistykseen. Sekin hakemus hylättiin.

Suomen työhallinto on lähialuerahoillaan tukenut aikaisempia projekteja ja tuli mukaan myös synnytyssairaalahankkeeseen. Lisärahoitus on auki ja nyt koko koulutusohjelma on vaarassa kaatua. Luovuttaminen olisi suuri vahinko Uhtualle ja koko Karjalan tasavallalle, jonka hallitus toivoi Uhtuan Mallin leviävän muihinkin taajamiin. Kaikki on valumassa hukkaan; nuoret eivät vielä hallitse ammattiaan ja entiset houkutukset odottavat ovella. Pohjoisen Karjalan ensimmäinen ammattioppilaitos, jonka piti aloittaa 2002, jää sekin perustamatta.

Kilpailu kansallisen rahan hankkeista on villiä ja vapaata. Päättäjät eivät ole käyneet Uhtualla. Kyseessä on kansallisen avun optimointi, ei sen lisääminen. En jaksa uskoa, etteikö poikkeusta voi tehdä, jos hankkeemme, yrityselämän termistöä lainatakseni, todetaan kaikkiin muihin verrattuna tähtituotteeksi. Vai onko niin, että kansalaisjärjestömme ongelma on siinä, että olemme vain kansalaisjärjestö.
Kirjoittaja Paavo Ahava on Uhtua-Seuran puheenjohtaja.