Köyhyydestä lisärangaistus

Päätoimittaja Ari Valjakka kirjoitti viime kolumnissaan (TS 2.4.) oikeudesta ja kohtuudesta liikennerikkomuksien sakotuksessa. Haluan tuoda julki, että kuten suurituloisten niin pienituloistenkin sakotus on täysin retuperällä.

Ajoin hiljakkoin reilua ylinopeutta eli 71 km/h 50 rajoitusalueella Satakunnantiellä. Siinä ei ole mitään kiistämistä, mutta ikävä kyllä olen ns. täyspäiväansioista muihin loukkoihin pudonnut yksilö. Poliisin paikan päällä verotuksesta tarkistamat tuloni ovat reilusti alle 4 000 mk kuussa. Rikkeeni huomioiden kyseessä oli rikkomus, josta seuraa normaali sakko eli tuloni mukainen päiväsakko on 40 mk eli minimi. Nopeudestani seurasi 12 päiväsakkoa, yhteensä 480 mk.

Koska lainsäätäjä on kuitenkin tullut siihen tulokseen, ettei ilmeisesti köyhääkään voi rangaista ansioidensa mukaan on säädetty kyseisestä rikkeestä minimisakko, joka on 700 mk. Eli kun tulot eivät riitä minimisakkoon köyhyydestä saa lisärangaistuksen; normaali rikkomus 480 mk ja päälle köyhän miehen lisäsakko 220 mk, joka tekee yhteensä 700 mk.

En halua kiistää tai puolustella rikollista tekoani, mutta kuten Valjakan kolumnissa puhutaan kansalaisten tasavertaisuudesta lain edessä haluan tuoda julki ettei se köyhäkään ole kovin kehuttavassa asemassa kun liikennerikkomuksista palkintoja jaetaan.

Mitä merkitystä on päiväsakolla, jos sitä ei kuitenkaan voida sellaisenaan käyttää eli onko kyseessä todella yllä mainitsemani köyhyydestä johtuva lisärikos vai miten asia on ymmärrettävä, kun ansioni mukaiseen sakkoon lisätään tämä 45,8 prosentin korotus?
Kovaa ja kohtuuttoman kalliisti