Turun kirurginen sairaala voisi
palvella ympäristökuntiakin

TS/Jonny Holmén<br />Miksei kirurgisen sairaalan tiloja hyödynnetä täydellä teholla, ihmettelee kirjoittaja.
TS/Jonny Holmén
Miksei kirurgisen sairaalan tiloja hyödynnetä täydellä teholla, ihmettelee kirjoittaja.

Olen hämmästyksellä kuunnellut keskustelua Turun kaupungin kirurgisen sairaalan sulkemiseksi kesällä 2000 pariksi kuukaudeksi.

Samanaikaisesti kun kyseisen laitoksen tarve ruuhkautuu jonoiksi vuosiksi eteenpäin.

Väkisinkin herää mieleen ajatus vanhasta totuudesta: "Vaikeissakin tilanteissa on järjenkäyttö sallittua".

Jos meillä on ollut älyä ja varaa rakentaa toimiva potentiaalisesti pyörivä kirurginen sairaala suureen tarpeeseen, ei kai sitä museoksi ole aiottu suoraan patentoida vaikka nyt Turussa olemmekin.

Siksi toisekseen, kun meillä Suomessa on varmasti korkeasti koulutettua henkilökuntaa joka lähtöön, siitä se ei saa olla kiinni. Kalliit laitteet, koko koneisto ei voi olla tyhjäkäynnillä samanaikaisesti kun tarve kasvaa, jonot pitenevät.

Miltä tämä homma nyt näyttää ulkopuolisille? Kannetaanko valoa säkillä valmiiksi rakennettuun palatsiin josta unohdettiin rakentaessa ikkunat pois.

Kirurginen sairaala on meidän turkulaisten ikioma sairaala, joka on meille suoraan oman elämisemme taustoja tarkastellen tärkeä tarvike, siinä kuin tiet - vesi tai ravintoketjukin, ristiretkellämme Heidekeniltä Skanssinpakalle.

Jos lakkautettaisiin pendolinovuorot aamutiistaisin tai perjantai-iltapäivisin Turun ja Helsingin välillä niin asia korjattaisiin ja just äkkiä Arkadianmäeltä mutta kun...

Ja jos ei ole rahaa - tehdään rahaa, kompensoidaan yksityisten kanssa, tehdään kaupunginsairaalasta toimiva, apua suureen tuskaan ja kipuihin antava hoitoyksikkö. Sen toiminta voidaan suunnitella ympärivuorokautiseksi, esimerkiksi aamukuudesta iltakuuteen hoitotarve keskittyy turkulaisiin ja iltakuudesta aamukuuteen aika myydään ostopalveluina suoraan ulos.

Että keille muka?

Turku on kuin korkeasti erottuva majakka, jonka ympärillä sijaitsee pikkukaupunkeja, raharikkaita kirkonkyliä, toimivia kuntia, jotka kipeästi tarvitsevat kirurgisia palveluja.

Ei nykyaikaisessa pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa tarvita helmiä kruunuihin, vaan koko toimivan yhteiskunnan rakentavia elementtejä.
Veikko Tuominen
Martinmäki