Sairaalassa vierailevilta
lupa odottaa käytöstapoja

TS/Jari Laurikko<br />Sairaan mieltä ilahduttavat vieraat, joita ei kirjoittajan mielestä kuitenkaan saa olla liikaa kerralla ja joilta hän toivoo muiden potilaiden huomioonottamista. Kuvan tilanne onkin ihanteellinen, vain muutama vieras potilashuoneessa.
TS/Jari Laurikko
Sairaan mieltä ilahduttavat vieraat, joita ei kirjoittajan mielestä kuitenkaan saa olla liikaa kerralla ja joilta hän toivoo muiden potilaiden huomioonottamista. Kuvan tilanne onkin ihanteellinen, vain muutama vieras potilashuoneessa.

Tämä karu kerronta koskee pitkää vierailuaikaa (13-19) leikkauspotilaan näkökulmasta. Muut, lukemattomat epäkohdat, joita Tyks niin kuin muutkin sairaalat itse sairastavat, ovat pääosin supistusten aikaansaamia. Ko. ongelman korjaamiseen ei tarvita rahaa, ainoastaan sairaalan johdon, henkilökunnan ja potilaiden yhteisen päätöksen.

Vierailuajan väärinkäyttö koskee niitä ajattelemattomia henkilöitä, joita eivät muutenkaan mitkään ohjeet tavoita. Jos kerran vierailuaika on usean tunnin mittainen, käytetään se kokonaan pienessä potilashuoneessa koko Suomen ja ystäväpiirin voimalla. Tullaan päällysvaatteet päällä, istuskellaan sängyllä, rapsutellaan television kaukosäädintä, puhutaan kovalla äänellä ja seurataan naapuripotilaan hoitotoimenpiteitä.

Olen kahden suuren laikkauksen jälkeen kokenut koko kurjuuden. Voin sanoa, että henkinen pahoinvointini pitkitti sairaalassa oloani usealla päivällä. Paranin ruumiillisesta vaivastani, - kiitos ystävällisen ja ammattitaitoisen hoitohenkilökunnan.

Tässä oma huoneentauluni vierailijalle:
- Noudata annettuja ohjeita. Ne on laadittu juuri sinua varten.
- Jätä ulkovaatteet eteisen naulakkoon.
- Pese kätesi sille varatussa paikassa.
- Koputa potilashuoneen ovelle.
- Käyttäydy hillitysti.
- Istu tuolille - ei potilaan sängylle.
- Jätä television katselu potilaallesi. Ethän tullut sitä katsomaan!
- Keskity omaan potilaaseesi. Älä seuraa toisten potilaiden hoitotoimenpiteitä. Lähde niiden ajaksi pois huoneesta.
- Viivy vain puoli tuntia-yksi tunti. Se aika riittää aikuiselle leikkauspotilaalle.
Avun saanut mutta henkisesti
lopen uupunut toipilas