Elokuvakeskus ruotsalaisen
seurakunnan tontille

Kauppahalli on turkulaisille muodostunut olemassa olonsa aikana kaupungin sydämeksi ja on tunnettu kautta maan hyvän tavaran ja palvelun liikekeskuksena. Turun kauppahallia on myös pidettävä maamme ensimmäisiin luettavana, markettimaisena kaupankäyntipisteenä.

Kauppahalli on edelleen kaupungin sydämessä sykkivänä ja erittäin lähellä joukkoliikenteelle pyhitettyjä väyliä. Kauppahalli on myös kaupungin historiaa ja kaupan kehitykseen vahvasti vaikuttanut tyyssija, josta edelleenkin huokuu yksityisen lähikauppiaan palveluinto. Edellä olevaan viitaten kauppahallimme tulisi suojella merkkimiehen patsaan tavoin kunnianosoituksena entisille, nykyisille ja tulevillekin lähikauppiaille.

Kauppahallia ei siis saisi peittää aivan sen viereen rakennettavalla modernilla ja suurella rakennusmassalla. Suunnitellun rakennuksen ala on paremmin hyötykäytössä parkkialueena myös muille alueella asioiville kaupunkilaisille.

Kun on esitetty, että uudisrakennus olisi toimintakeskus, jossa kaupunkilaisille tarjottaisiin viihtyisyyttä ja ajankulua, ei ole silloin paikallaan evätä tällaista suunnitelmaa, vaan on tarjottava rakentamishaluiselle yrittäjälle kelvollinen vaihtoehtotontti.

Turun Eläkkeensaajat ry:n johtokunnan mielestä korvaava rakennuspaikka olisi toimintakeskukselle osoitettavissa Postia vastapäätä, Eerikinkatu 22:ssa oleva ruotsalaisen seurakunnan omistuksessa ollut tontti, jossa on kunnostamiseen kelvoton vanha rakennus ja joka tontti on vaihtokauppana siirtymässä kaupungin omistukseen. Asemakaavan muutoksella, johon kaupungilla on mahdollisuus, voitaisiin tonttitehokkuuslukua muuttaa yrittäjälle sopivammaksi, kohtuuden rajoissa tietenkin.

Ehdottamamme paikka olisi myös siinä vanhalla alueella, jossa ennen oli neljä elokuvateatteria, Scala, BioBio, Olympia ja Alhambra. Paikka olisi samoin hyvän joukkoliikenneväylän varrella ja Eskelinkadun parkkitalon kupeessa sekä lähituntumassa Kauppahallin parkkipaikkaa.

Jättäkäämme siis kauppahallimme selvästi näkyväksi muistomerkiksi tulevillekin turkulaisille, koska se on toimiva lähikauppa myyjineen kaikkineen!
Risto J. Rinne