Työttömänä olo ei ole mitään lomailua

Tällä palstalla kirjoittaneella Pasi Koskisella (TS 24.3.) oli todella mielenkiintoisia ajatuksia. Että jollei saa työtä lyhyemmässä ajassa kuin 500 päivässä, niin sitten täytyy olla vähäjärkinen taikka epänormaali.

Jo on aikoihin eletty.

Itse olen jo kahdeksatta vuotta työttömänä, enkä saa työtä kun en ole sopivan ikäinen (nuori) tai sitten en osaa sen alan työtä (muka) johon haen. Minulla kun ei ole koulutusta, eikä varaa itse kouluttaa itseäni kaikki kun menee perheemme elämiseen. Olen yksinhuoltaja jolla on kotona tällä hetkellä kaksi alaikäistä lasta.

Ansiosidonnaista päivärahaa en ole koskaan saanut, olin näet yrittäjänä ennen työttömyyttäni ja silloin ei ollut näitä työttömyyskassoja joita nykyään on (onneksi). Olemme joutuneet tulemaan toimeen nämä vuodet Kelan maksamalla päivärahalla, joka nykyisin tunnetaan työmarkkinatukena. Siitä ei todellakaan jää minkään näköistä säästöä jolla voisi itseään kouluttaa "joksikin".

Työpaikkoja ei ole niin paljon kuin työttömiä vaikka mitä tekisi. Ei todellakaan ole mitään lomaa tällainen elämä jota vietän, ihmiset katsoo pitkään ja vihaisesti kun astuu kodin ovesta ulos, moni ei edes tervehdi enää. Pitävät näet laiskana kun ei ole työtä.

Eipä tässä ole varaakaan mennä mihinkään eikä tehdä mitään kun rahaa ei yksinkertaisesti ole mihinkään ylimääräiseen. Kyllä minä mielelläni vaihtaisin paikkaa sellaisen ihmisen kanssa joka on työssä ja saa sellaista palkkaa millä pystyy parantamaan omaa ja lasten toimeentuloa. Sillä tämä tällainen elämä on todella kuluttavaa ja hermoille käyvää, tästä on loma todella kaukana.

Ai niin, olen yrittänyt kouluttaa itseäni atk-alalle, niitä kun on kaikennäköisiä kursseja työvoimapiirilläkin, mutta en ole niihinkään päässyt. Hakijoita on aina satoja yhdelle kurssille ja vain 10-16 pääsee kullekin kurssille. Tässä alkaa jo toivo mennä työstä ja työhön pääsystä ennen eläkeikää. Että kai minä sitten olen sellainen vähäjärkinen kun en työtä saa kun en "osaa" mitään.

Tuollainen kirjoittelu ei kyllä ainakaan kannusta ketään meistä pitkäaikaistyöttömistä, jotka todella ilman omaa syytään olemme työttöminä. Toivottavasti sinä Pasi Koskinen saat nauttia tällaisesta lomasta jonain päivänä, ihan yhtä pitkään kuin minäkin. Katsotaan sitten kuinka nautinnollista se on. Kerrothan sen sitten kaikille TS:n lukijoille ainakin.
Yksi pitkäaikaistyötön, 48 v