Naantali hoitanut asiansa
Paraisia paremmin

Parainen ja Naantali ovat viehättäviä merenranta -pikkukaupunkeja suunnilleen yhtä kaukana Turusta. Kummallakin on suurteollisuutta: Paraisilla Partek ja Naantalilla Neste. Kaupunkien kehitys on kuitenkin menossa täysin eri suuntaan. Paraisilla on vuodesta 1993 alkaen väkiluku pienentynyt ja Naantalissa on puolestaan ollut kasvua koko 90-luvun. Kehityksen ero selittyy, ainakin osittain, verrattaessa kaupunkien tuloveroprosentteja. Kun ero oli Naantalin hyväksi 90-luvun alkupuolella noin prosentti on se tänä vuonna jo kaksi prosenttia.

Valtionapujen leikkaukset ovat aiheuttaneet painetta kuntien verotulojen ja maksujen suuntaan. Parainen on ratkaissut asiaa nostamalla tuloveroprosenttia. Naantali on valinnut veropohjan laajentamisen tien eli houkutellut aktiivisesti uusia asukkaita, joita taas on helppo houkutella, kun tuloveroprosentti on kaksi penniä vähemmän kuin kilpailijalla.

Kahden pennin tuloveroero merkitsee perheessä, jossa molemmat ovat keskituloisia noin 5 000 markan etua vuodessa. Kun uutta kotikuntaa valitaan, suunnitellaan pitkällä tähtäyksellä. Satatuhatta parissakymmenessä vuodessa on sellainen raha, että se kannattaa ottaa huomioon kun valintaa tehdään.

Kun työpaikka on Turussa, mutta halu asua pikkukaupungissa meren rannalla kohtuullisen matkan päässä ovat Parainen ja Naantali oivallisia vaihtoehtoja. Valitettavasti on paraislaisena myönnettävä, että olemme antaneet Naantalille liikaa tasoitusta.
Jarmo Kallinen