Eläimiä kohdellaan julmasti

Talven tullessa ja ilmojen kylmetessä se tietää kurjuutta eläimille, joiden hoidon piittaamattomat omistajat ovat laiminlyöneet. Päivittäin tulee allekirjoittaneelle ilmoituksia ulkona värjöttelevistä eläimistä. Eläimet on jätetty vaille suojaa, ruokaa ja vettä.

Teuraseläinten kohdalla tilanne on pahin. Ei suojaa, ei kuivikkeita eikä aina edes ruokaa ja vettä. Tarkastuksissa eläimiä löytyy jopa lantaruumasta.

Hevosia pidetään ala-arvoisissa suojissa. Pimeässä, kylmässä ja siivottomissa karsinoissa. Siellä ne seisovat apaattisina ja nälkiintyneinä ja kuluu useita päiviä, että kukaan viitsii edes viedä eläimiä ulos.

Lampaiden ja vuohien pitopaikat ja hoito laiminlyödään. Eläimiä pidetään paalinarulla seinässä päästään kiinni, vaikka se on lailla kielletty.

Entäs sitten koirat, ihmisen parhaat ystävät? Koiria pidetään ulkona lyhyellä narulla kiinni rikkinäisen kopin tai puun kyljessä. Liian usein koirien suojat ovat täysin ala-arvoisia, jotka eivät anna minkäänlaista suojaa eläimille.

Kissoja hylätään jatkuvasti. Pieniä ja suuria. Niitä jätetään asuntoihin kuolemaan, kun muutetaan asuntoa tai paikkakuntaa. Kissa jätetään kylmästi vaan talon pihalle ja lähdetään.

Entäs nämä kanit, niitä on pihoilla ja parvekkeilla. Kani on lämpimän ilmanalan eläin eikä tarkene kylmässä. Sillä pitää olla lämmin koppi tai sisätila, jossa ruoka ja vesi pysyy sulana. Ja kanin kanssa pitää myös seurustella, jotta eläin ei villiinny.

On hyvä taas kerran tuoda julki mitä eläinsuojelulaki sanoo. Eläimillä pitää olla säänkestävä suoja, sula ruoka ja vesi sekä kuivikkeet. Ja eläintä ei saa jättää hoidotta eikä hylätä.

Alle vuoden ikäistä koiranpentua ei saa pitää kytkettynä. Kaulapanta pitää olla koiralla nahkainen ja leveä. Kuristuspannalla sitä ei saa kytkeä. Koiran - jos sen on pakko olla ulkona - kopin pitää olla lämmin ja tarhan tilava, tai juoksulangan vähintään kymmenen metriä pitkä. Sula ruoka ja vesi. Tyytyväisin on tietenkin koira, joka on perheenjäsen ja saa olla sisällä ihmisten joukossa.

Kissoista pitää huolehtia, että ne ovat leikattu ja rokotettu. Kissa viihtyy sisällä lämpimässä, koska se on kylmälle arka.

Ei pidä unohtaa myöskään lintujen ja luonnonvaraisten eläinten ruokintaa. Ne ovat kiitollisia joka murusta jonka niille annamme. Samoin kulkukissat ovat eläinystäviltä saamasta ruuasta tyytyväisiä.

Tehkää ilmoitus välittömästi eläinten huonosta hoidosta ja hylkäämisestä viranomaisille tai eläinsuojeluvalvojalle.
Anja Eerikäinen
eläinsuojeluvalvoja
Turku