Kirkon kulmalta-kolumni:
Riemuvuosi 2000

Kirjoittaja Olavi Koivukoski on Mikaelinsrk:n lähetyksen työryhmän jäsen.
Kirjoittaja Olavi Koivukoski on Mikaelinsrk:n lähetyksen työryhmän jäsen.

Pitkin syksyä sana millennium (= tuhatvuotisjuhla) on kummitellut mitä merkillisimmissä yhteyksissä. Väsyttävyyteen saakka on mainostettu tämän käsitteen avulla erilaisia hyödykkeitä, ikään kuin ne olisivat uuden vuosituhannen välttämättömyyksiä.

Millenniumin rinnalla on eräs toinen tapahtuma, josta ei kuitenkaan ole vielä paljon puhuttu. Se on Riemuvuosi 2000.

Tänään ensimmäisenä adventtina ja uuden kirkkovuoden alkaessa alkaa myös Riemuvuoden vietto. Minkä ihmeen Riemuvuoden, kyselevät monet.

Riemuvuosi ei ole mitään millennium-hysteriaa vaan paljon tärkeämpää ja syvällisempää.

Jeesuksen syntymästä on kulunut 2000 vuotta, ja siitä me riemuitsemme. Samalla muistamme, että sejase tapahtui ennen tai jälkeen Kristuksen syntymän, eikä vain mitäänsanomattomasti, että ennen ajanlaskumme alkua. Jeesuksen syntymää me juhlimme.

Juhlavuoden tunnuksena on Riemuvuosi 2000 - toivon vuosi. Mitä tämä käytännössä merkitsee? Riemuvuosi haastaa meidät keskinäiseen anteeksiantoon, kärsimysten lievittämiseen ja vapauttamiseen velkojen taakoista.

Riemuvuoden vietolla on kolme painopistealuetta: hengellinen, ekumeeninen ja sosiaalinen. Sen tarkoituksena on selvittää, miten me kirkkona ja seurakuntina elämme ja toimimme uudella vuosituhannella.

Kirkkomme on mukana myös kansainvälisessä Jubilee 2000 -kampanjassa, joka tähtää kehitysmaiden velkojen anteeksiantamiseen, jotta köyhimmilläkin olisi toivoa paremmasta elämästä. Vuosi 2000 on kaikille toivon vuosi, myös vähäosaisille.

Vuosi tarjoaa siis erinomaisen ja riemullisen mahdollisuuden herätä uudella tavalla myös kansainväliseen vastuuseen julistamalla hyvää sanomaa sanoin ja teoin.

Kirkon ja sen jäsenten etuoikeutena - velvollisuutena - on viedä evankeliumin ilosanomaa eteenpäin - lähialueille mutta myös kauas valtamerten taakse. Lähetys on meille kristityille rakas tehtävä - tai ainakin sen pitäisi olla.

Toinen tärkeä tehtävämme lähetyksen rinnalla on diakonia, lähimmäisten, syrjäytyneitten ja vähäosaisten auttaminen.

Riemuvuosi on lähetyksen ja diakonian vuosi - ilon vuosi.

"Minä annan teille tulevaisuuden ja toivon." Tämä on Toivon vuoden ilosanoma pimeästä, ahdistuksista ja kärsimyksistä huolimatta.