Virkaanasettaminen
loppiaisena

Nimimerkki "Seurakuntalainen" ihmetteli 26.11. miksi Turun uuden tuomiorovastin virkaanasettamisesta ei ollut mainintaa koteihin jaetussa Turun ja Kaarinan riemuvuosikalenterissa, mutta Tuomiokirkon uuden ehtoolliskaluston käyttöönotto uudenvuodenpäivänä tuli kalenterissa mainituksi.

Kalenteri on nimenomaan kristikunnan riemuvuoden kalenteri Turun ja Kaarinan seurakuntien osalta. Kalenteria painokuntoon työstettäessä ei vielä ollut tiedossamme, että arkkipiispa Jukka Paarma toimittaa Turun uuden tuomiorovastin Rauno Heikolan virkaanasettamisen loppiaisena 6.1. 2000 Turun tuomiokirkossa. Jumalanpalvelus radioidaan Ylen ykkösessä.

Ehtoolliskalusto on kirkon merkittävin esineistö. Kirkkorakennus on rakennettu alkuaan messun eli ehtoollisjumalanpalveluksen viettämistä varten, ja muu toiminta on seurannut jäljessä. Mikä olisikaan parempi tapa juhlistaa kirkon juhlavuoden alkamista kuin ottaa käyttöön uusi välineistö kirkon uskoa selkeimmin ilmaisevaa tapahtumaa varten? Tuomiorovastit ja muut papit vaihtuvat aikojen saatossa, mutta ehtoolliskalusto pysyy kirkossa toivottavasti satoja vuosia.

Tuomiokirkon uusi ehtoolliskalusto on valmistettu Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin Kultasepänalan oppilastyönä. Ehtoolliskalustoon on käytetty Tuomiokirkon 1970-luvulla puretusta kuparikatosta sulattamalla erotettua hopeaa. Samasta hopeasta on valmistettu myös Tuomiokirkon pääkuorissa oleva kastemalja.

Näin kirkkomme molempia sakramentteja varten tarkoitetut esineet ovat arvokkaita "uusiotuotteita", joissa on läsnä kappale kirkkomme historiaa.
Vesa Nuorva
Turun tuomiokirkko-
seurakunnan vt. kirkkoherra