Tarjolla hyinen maisema

Tutun joululaulun sanoin "käy lämmin henkäys talvisäässä, kun joulu on". Kautta maailman sytytetään joulun alla kynttilät ja lamput luomaan valoa vuoden pimeimpiin iltoihin. Mutta kuinka meillä Turussa? Kaupungin keskustassa, Kauppatorilla, piilotetaan ennestäänkin heikko valaistus käärimällä lamput siniseen muoviin. Iloisen joulumarkkinatunnelman sijasta turkulaisille on tarjolla hyinen Manalan maisema.

Vuosi sitten seurasin Eerikinkadun kulmassa pimennetyn torin joulukauden avajaisspektaakkelia. Hämärän keskeltä erottautui pari pömpeliä muuten tyhjällä aukiolla. Minkäänlaista torielämää ei näkynyt, ei kaupankäyntiä, ostajaa eikä myyjää. Saattoi vain arvailla, piileksiikö pömpelin varjossa viinabisnes, vai vaaniiko taskuvaras siellä tilaisuuttaan.

Huonosti asennettu mikrofonilaite rämähti käyntiin ja alkoi tuottaa ihmisen ääntä. Meteli kuului varmaan Pöytyälle saakka, mutta torin reunan kuulijat eivät saaneet puheesta selvää. Kun esitys vaihtui vielä soraäänisempään musiikkiin, alkoi yleisö katuvierillä harveta. Minäkin tein lähtöä, mutta vilkaisin vielä torille päin. Mieleen juolahti, että tämähän on kuin Danten Infernon esinäytös. Onnistuneet kulissit. Oivat ääniefektit. Mutta mihin hävisi joulu Kauppatorilta?

Kotimatkalla pysähdyin Auransillalle, kuten moni muukin torin melun karkottama iltakävelijä. Jokimaisema on kaunis päivänvalossa - öisessä juhlavalaistuksessaan se on satumaisen kaunis. Jokirannassa kulkijan kohtaa se "lämmin henkäys", josta laulussa kerrotaan.
Aino Naert