Lallin henki elää

On jo kohta viisisataa vuotta siitä, kun talonpoika Lalli nousi kirveellä puolustautumaan Suomeen Ruotsin kuninkaan miekalla tuotua uskonnonopetusta vastaan. Koulussa opimme, että Lalli teki suuren synnin.

Kieltämättä hänen menetelmänsä oli raaka, mutta hänen vaihtoehtonsa olisi ollut alistua lampaan lailla. Ajat ovat nyt toiset, mutta kirvestä taas tarvitaan, vaikka kuvainnollisesti.

Monet ovat olleet maaseudun miehen kohtalot sitten Lallin päivien, mutta vieraan vallan allakin on talonpoika ollut arvossaan, pystypäin työnsä tehnyt niin sodan kuin rauhankin tehtävissä. Ei ole syytä uskoa, että vieläkään olisi miehen luontoa lyöty, vaikka meille uutta uskoa nyt miekan sijasta toisin keinoin tuodaan. Talonpojalta tahdotaan viedä usko työn arvoon.

Mutta vielä syödään leipää. Sen aineksia eivät tuota tietotekniikka eivätkä pörssikeinottelut. Ei liiku lusikka ilman mullan muokkausta. Omaa työtään pitää itse arvostaa, muuten sitä ei voi muiltakaan odottaa. Vieläkään ei ole aika lannistua, vaan käydä Lallin lailla vihollisen kimppuun.

Väkivalta ei kuitenkaan tässä auta, on otettava esille nykyajan aseet. Samat keinot, joilla meitä vastaan käydään, ovat meidänkin käytettävissämme. On jo aika oivaltaa ohjakset omiin käsiin ottaa.
Waldemar Takaperko