Joukkoliikenteen käyttö säästää
aikaa, rahaa ja ympäristöä

TS/Veikko Wahlroos<br />"Aamu- ja iltaruuhkatkin vähenisivät tehokkaasti jos henkilöauton käytöstä siirryttäisiin esim. bussin käyttöön, joka on lisäksi turvallisempaa", kirjoittaja toteaa.
TS/Veikko Wahlroos
"Aamu- ja iltaruuhkatkin vähenisivät tehokkaasti jos henkilöauton käytöstä siirryttäisiin esim. bussin käyttöön, joka on lisäksi turvallisempaa", kirjoittaja toteaa.

Kaupungilla liikkumisesta on tullut erittäin epämiellyttävää, varsinkin ruuhka-aikoina. Liikenne ei suju, ja pakokaasupäästöt sekä liikenteen melu aiheuttavat terveyshaittoja. Ruuhkautuneilla tieosuuksilla pakokaasupäästöt nousevat korkeiksi ja ylittävät usein ilman laadulle sallitut pitoisuudet.

Myös henkilöautojen tyhjäkäyttö ärsyttää ja aiheuttaa lisää turhia päästöjä vahingoittaen ympäristöä. Lyhyitä matkoja autolla esimerkiksi lähikauppaan tulisikin välttää.

Liikenteen haittojen vähentäminen edellyttää siis liikkumistapojen muutoksia. Joukkoliikenne, pyöräily tai kävely on huomattavasti parempi ratkaisu päivittäisten matkojen suorittamiseen. Kimppakyydillä matkustaminen, ja erityisesti uudet linja-autot tarjoavat ympäristöä vähemmän kuormittavan vaihtoehdon, puhumattakaan pyöräilystä. Polkupyörä on taajama-ajossa usein jopa henkilöautoa nopeampi. Pidempiin matkoihin kannattaa bussin sijaan käyttää junaa.

Joukkoliikenteen käyttö säästää rahaa ja usein myös aikaa, kun esimerkiksi polttoainekulut ja pysäköintimaksut vähenevät. Aamu- ja iltaruuhkatkin vähenisivät tehokkaasti jos henkilöauton käytöstä siirryttäisiin esim. bussin käyttöön, joka on lisäksi turvallisempaa.

Pyöräilemällä tai kävelemällä saattaa myös kunto nousta. Liikenne tuottaa valitettavasti myös kasvihuonekaasuja. Kasvihuonekaasujen liian suuri määrä ilmassa taas aiheuttaa ilmastonmuutosta, johon luonto ei pysty sopeutumaan.

Yhä uusien teiden rakentaminen uhkaa myös luonnon monimuotoisuutta, eikä varmasti vähennä henkilöautojen määrää, päinvastoin. Yhdyskuntaa ei siis pitäisi rakentaa autojen, vaan ihmisten ehdoilla!
LE & MR