Varo turkulaista ratissa

TS/Jari Laurikko<br />Kirjoittajan mukaan turkulaiset autoilijat ajavat kuin olisivat yksin liikenteessä.
TS/Jari Laurikko
Kirjoittajan mukaan turkulaiset autoilijat ajavat kuin olisivat yksin liikenteessä.

Turkulainen autoilija:

Ei käytä vilkkua, se tekisi muiden liikenteessä olevien elämän liian helpoksi (korkeintaan vilkun voi vääntää päälle ratin myötä).

Ei noteeraa suojateitä. Korotetut suojatiet ovat yleistyneet kaupungissa. Turkulainen autoilija joutuu hiljentämään vauhtiaan, mutta ei ole puhettakaan, että hän päästäisi jalankulkijat yli.

Ei pysähdy suojatien eteen pysähtyneen ajoneuvon viereen, kuten laki sanoo. Räikeimpiä tapauksia esiintyy keskustaan tullessa Uudenmaantiellä Kupittaan puiston kohdalla. Vaikka edessä odottaa punaiset liikennevalot, olen parhaimmillaan laskenut viiden auton ajavan ohitseni pysähdyttyäni suojatien eteen.

Kun lähtee Helsinkiin, turkulainen ajaa satasen alueella yhdeksääkymmentä. Ohituskaistalla hän ajaa 120:ä, vilkuttaa valoja jos joku muukin pyrkii käyttämään sitä vaikka rajoitusten puitteissa.

Ei huomaa, että on muutakin liikennettä. Jos kääntyy vasemmalle, kannattaisi ryhmittyä vasempaan reunaan jotta muu liikenne pääsisi jatkamaan vierestä.

Liikennevaloissa odottaa, että aina edellä oleva lähtee liikkeelle. Jos kaikki seuraisivat valoja ja lähtisivät liikkeelle valon vaihtuessa, pysyisivät hermot kaikilla paremmassa kunnossa.

Miksi muissa kaupungeissa, esim. Helsingissä ja Tukholmassa, liikennevalot on osattu rytmittää siten, että ne vaihtuvat vihreiksi vähän etukäteen. Niihin kertyneet ajoneuvot ehtivät jo lähteä liikkeelle eikä synny turkulaista nykimistä.
maassa autoillut turkulainen