Koirista hyötyä kansanterveydelle

Kai Aulio<br />"Jos puoli miljoonaa koiraa ulkoilutetaan 1-3 kertaa päivässä, se tekee 0,5-1,5 miljoonaa kävelylenkkiä päivässä. Jos tällainen liikuntamäärä ei vaikuta kansanterveyteen, niin mikä sitten?", kysyy kirjoittaja.
Kai Aulio
"Jos puoli miljoonaa koiraa ulkoilutetaan 1-3 kertaa päivässä, se tekee 0,5-1,5 miljoonaa kävelylenkkiä päivässä. Jos tällainen liikuntamäärä ei vaikuta kansanterveyteen, niin mikä sitten?", kysyy kirjoittaja.

Mielestäni on kohtuutonta, että koiriin asennoidutaan usein niin, että niistä on vain haittaa.

Suomi on Kekkosen ajan jälkeen investoinut liikuntahalleihin miljardeja markkoja ja urheilun arvostus nousi suuresti. Perusteluna oli, että se on kansanterveydellisesti hyödyllistä ja kasvattavaa.

Ihmettelen, eikö kukaan huomaa, kuinka suuri merkitys koirilla on kansanterveydelle. Jos puoli miljoonaa koiraa ulkoilutetaan 1-3 kertaa päivässä, se tekee 0,5-1,5 miljoonaa kävelylenkkiä päivässä. Jos tällainen liikuntamäärä ei vaikuta kansanterveyteen, niin mikä sitten?

On turhaa väittää, että koiranulkoiluttajat olisivat menneet kävelylle ilman koiraakin. Suomen pimeä, märkä, kylmä ja pitkä syksy ja talvi ei todellakaan houkuttele ulos yksinäiselle 'huvikävelylle'.

Lisäksi koiran läheisyys ja sen kanssa toimiminen tuottaa yleensä omistajalleen mielihyvää, jota esim. telkkari tai auto ei tuota. Kun tämä mielihyvä tasapainottaa ihmisen psyykettä, niin ihmisestä on näin taas enemmän hyötyä yhteiskunnan tuotannon rattaissa.

Jos koiraa ulkoiluttavalla olisi vielä valittavanaan metsäpolku kävelyreitiksi, voidaan kuvitella, että ulkoilu on myöskin henkisesti virkistävää. Nykyisinhän, jos poikkeaa pikku metsään koiran kanssa, pitäisi olla kumisaappaat ja vesuri mukana. Metsät ovat soisia tai liian tiheitä, tai niissä voi olla ylitsepääsemättömiä, suuria ojia. Ne voivat olla täynnä törröttäviä oksia, joihin pelkää kompastuvansa. Tai sitten siellä on se kielletty pururata!

Minusta olisi jo korkea aika arvostaa koiraharrastusta liikuntaharrastuksena, ja osoittaa osa kunnan rahoista koiran ulkoilutusreittien kunnostamiseen, nimenomaan lähiöiden metsiin. Siihen on vaikeaa investoida miljoonia markkoja, ja se kuulostaa vaatimattomalta, niin etteivät varmaan kunnanisät juurikaan innostu asiasta. Koiranulkoilutusreittien kunnostaminen ei palvele koko Suomen kansaa, mutta eivät liikuntahallitkaan. Lisäksi: kakat olisivat silloin siellä, minne ne kuuluvat.
Mettäpolut houkuttaa