Kesärenkailla saa
ajaa tilapäisesti

Suomen talvirengaspakko laajentuu joulukuun alussa ulkomailta tuleviin autoihin. Vastaavasti ulkomaille lähtevät suomalaiset eivät voi enää ajaa rajalle pitkiä matkoja kesärenkailla. Nimimerkki "Järkeä lakeihin ja asetuksiin" (TS 17.11.) kirjoitti ongelmista, joita tästä aiheutuu suomalaisautoilijalle. Esimerkiksi Saksassa on kiellettyä ajaa nastarenkailla.

Uusi asetus joustaa sen verran, ettei talvirenkaita tarvitse käyttää, jos autoa siirretään esim. maahantuonnin, korjauksen tai katsastuksen takia tilapäisesti enintään 20 kilometriä. Näin ollen ulkomaille aikova autoilija voi ajaa kesärenkailla esim. satamaan huoltoasemalta tai muusta renkaidenvaihtopaikasta, kunhan ajomatka kesärenkailla ei ole 20 kilometriä pidempi.

Talvirengasmääräyksiä tiukennetaan liikenneturvallisuuden takia. Suomen talvelle on ominaista, että tien pinta voi olla vuoroin luminen, jäinen tai paljas. Talviajaminen on turvallisempaa, kun kaikilla autoilijoilla on sääolosuhteisiin sopivat renkaat. Liikennevahinko voi tapahtua lyhyelläkin ajomatkalla.
Eriikka Koistinen
tiedottaja
liikenneministeriö