Yhtä mieltä rauhan-
turvaprikaatista

TS väittää pääkirjoituksessaan 16.11., että minä ja puolustuspoliittisen osaston päällikkö, kontra-amiraali Juhani Kaskeala, annamme julkisuuteen erilaista tietoa samasta asiasta ja kysyy kumpaa pitää uskoa. Asia on pohjoismainen rauhanturvaprikaati.

Syytä huoleen ei ole; meillä on yhteinen näkemys.

Tukholmassa totesin viikko sitten, ettei kellään pohjoismailla tällä hetkellä ole riittävästi resursseja toimia yhteispohjoismaisen rauhanturvaprikaatin "leadnationina" eli johtomaana. Kaskeala toteaa Suomen osalta saman.

Korostin samalla, ettei tavoitetta tästä huolimatta olla muuttamassa. Parin kolmen vuoden kuluttua asiaan voidaan palata. Kaskeala toteaa saman ja korostaa, että prikaati on hyvää vauhtia rakenteilla ja kehitteillä. Tämän minäkin sanoin, vaikka sitä ei uutisoitukaan.

Minä en puhunut pelkästään rahanpuutteesta syyksi siihen, ettei yhteistä prikaatia nyt voi perustaa, vaan myös resursseista. Tämä sisältää myöskin koulutetut esikunnat ja niiden tukiyksiköt. Minäkin ilmoitin, että Suomi parin kolmen vuoden kuluttua voisi vuorostaan toimia ns. johtomaana, aivan kuten Kaskeala tekee.

Vaikkei yhteispohjoismaista prikaatia nyt Kosovoa ajatellen voidakaan perustaa, puolustusministerit sopivat yhteistyöstä esim. kuljetuksissa ja huollossa jo Kosovossa. Tämäkin on tärkeä askel oikeaan suuntaan.
Jan-Erik Enestam
puolustusministeri