Siirtolapuutarha on säilytettävä

Kiinteistö- ja rakennustoimen lautakunnassa on pöydällä Kupittaan Ryhmäpuutarhayhdistyksen anomus, joka koskee Kupittaan siirtolapuutarhan vuokrauksen jatkamista vuoteen 2020. Päätösehdotus on kielteinen. Se merkitsee sitä, että ko lautakunta voi päätöksellään vaikuttaa koko nykyisen alueen toiminnan lakkauttamisen ja rakentaa paikalle kerrostaloja tai parkkipaikkoja tai laajentaa Citymarketia, perustaa puutarhamyymälä, jne.

Valtuusto ei tässä vaiheessa pääse vaikuttamaan asian käsittelyyn. Se tapahtuu vasta kun käsitellään kaavan muuttamista. Tässä vaiheessa jo ilmoitan vastustavani kaikkia esityksiä, jotka merkitsevät siirtolapuutarha-alueen käyttötarkoituksen muuttamista.

Nyt pitäisi kaupunkilaisten reagoida asiaan ärhäkämmin. Puutarha-alue ei ole ainoastaan viljelijöilleen tärkeä. Uskon, että suurin osa Citymarketissa asioivista noteeraa joko tietoisesti tai alitajuisesti puutarhan olemassaolon.

Keväällä kukkivat omenapuut, ja kesällä on kukkaloisto, syksyllä värien runsautta ja talven rauha. Sen rauhoittava vaikutus on lähes sama kuin jos käyskentelisi hautausmaalla tai luonnossa.

Merkillistä on se, että liikenne ei häiritse tätä idylliä. Läheinen Kupittaan puisto on puustoineen ja nurmikoineen aivan yhtä tärkeä meille turkulaisille. Kumpikin muodostavat ilmastoa puhdistavan ja saasteita sitovan puuston, josta on hyötyä myös äskettäin paikalle nousseiden kerrostalojen asukkaille. He tuskin kaipaavat asfalttia ympärilleen elävän kasvillisuuden sijasta.

Nyt on vuokralaisia informoitu: jos he ensi helmikuun loppuun mennessä ilmoittavat, etteivät jatka vuokrausta, kaupunki kustantaa rakennusten poiston ja alueen "siivouksen". Muut sitten aikanaan hoitavat asian omalla kustannuksellaan. Toivoisin, ettei kukaan ilmoittaisi luopuvansa, sillä viimeistään valtuustossa päätetään, mitä alueelle tehdään. Valtuustosta varmasti löytyy enemmän Kupittaan siirtolapuutarhan ystäviä kuin KRL:stä tai KH:sta.
Kaija Raninen
kaupunginvaltuutettu (krist)