Lääkäripalvelut
puuroutuvat

Viime päivinä on Turussa keskusteltu kompostorista, joka ei ole toiminut kunnolla. On väläytelty jopa kauppaan osallistuneiden kaupungin virkamiesten ja luottamusmiesten vastuu, kun nyt kauppa on peruttu!

Vastaavanlainen noin 30 miljoonaa maksanut kauppa löytyy Turun terveydenhuollosta. Siellä on runnottu käyttöön Pegasos-käyttöjärjestelmä, joka tuntuu pudottavan aikaisemmasta tehosta 10-20 prosenttia pois. Täten jo aiemmin pullonkaulaksi muodostuneet lääkäripalvelut suorastaan puuroutuvat jatkossa.

Muutoinkin käyttöjärjestelmän myötä palvelut mekanisoituvat: jatkossa lääkärin työajasta huomattava osa menee konetta näppäillessä. Potilasta tuskin ehtii enää koskeakaan, kun reseptit, sairaslomat, laboratorio- ja röntgenlähetteet hiiriohjataan koneeseen tarkan diagnoosin ohella.

Sairaskertomuksen kulku tarkoilla terveysviraston tarvitsemilla tilastokoodeilla on jatkossa tärkeintä - ei välttämättä se, tuleeko potilas tutkittua ja tuleeko potilaan taudinmäärityksestä oikea.

Jos aikaisemmin lääkäri katsoi neljä potilasta tunnissa, on uudella Pegasos-pohjaisella mahdollista katsoa kolme potilasta tunnissa.

Myös potilaan asiakirjojen tietosuoja arveluttaa. Kaikki tietokoneet toimivat verkossa ja kenen tahansa turkulaisen potilaan potilasasiakirjan saa avattua nimen tai syntymäajan perusteella. On toki luvattu, että tietokoneen lokeja valvotaan, ettei luvatonta lukemista harrasteta, mutta ihmisen uteliaisuuden tuntien...

Nyt siis pitäisi löytyä pikaisesti 20 prosentin lisärahoitus lisähenkilökunnan palkkaamiseksi, jotta jonot säilyisivät nykyisen katastrofin kaltaisina ja jos halutaan niitä pikkasen lyhentää, niin vielä toiset 20 prosenttia. Hyvä muistaa, että Turun terveydenhuollosta 20 prosenttia tarkoittaa lähes 200 miljoonaa markkaa.
Jonot kuristavat