Asianajodirektiivi
murentaisi luottamusta

EU-direktiiviehdotuksen mukaan asianajajien pitäisi ilmoittaa viranomaisille kaikki asiakkaittensa teot rahanpesua ja järjestäytynyttä rikollisuutta koskevissa jutuissa.

Direktiivi on oikeassa siinä, että kyseisistä asioista pitäisi kertoa viranomaisille, mutta eikö rikollisillakin ole samoja oikeuksia kuin muilla ihmisillä? Tokihan rahanpesu on väärin, mutta eikö tämä direktiivi tuhoaisi koko asianajajien luotettavuuden vaitiolosta, oli kyseessä mikä tahansa asia.

Direktiivin hyväksymisen jälkeisen ja nykyisen tilanteen välille pitäisi keksiä jokin välitila, jossa juristien ja asiakkaiden välillä pysyisi luotettavuus ja jossa rikollisuus kuitenkin vähenisi. Valitettavasti nykyisellään tämä vaikuttaa mahdottomalta.

Johtaako tämän direktiivin hyväksyminen "villien" juristien räjähdysmäiseen kasvuun? Luultavasti. Mielestäni direktiiviä pitäisi muuttaa siten, että asianajajien pitäisi ilmoittaa asiakkaansa rikollisista teoista vain äärimmäisessä tilanteessa. Muissa tapauksissa juristi voisi ilmoittaa asiasta vain asiakkaansa luvalla. Tietenkin äärimmäisen tilanteen raja olisi hankala vetää, mutta kyllä sekin raja saataisiin selvitetyksi. Tämähän on vain yksi ongelma monien joukossa, joten asia täytyisi hoitaa loppuun nopeasti, koska muuten emme pääsisi koskaan eroon ongelmistamme.
Toni Virtanen