Sininen valo ahdistaa mieltä

Pian Turun kauppatori verhotaan taas siniseen. Tänä vuonna siniset kalvot asennetaan pyöreiden lamppujen sisäpinnoille eikä "lahjakääreiksi" niiden ympärille.
Pian Turun kauppatori verhotaan taas siniseen. Tänä vuonna siniset kalvot asennetaan pyöreiden lamppujen sisäpinnoille eikä "lahjakääreiksi" niiden ympärille.

Todistelut Kauppatorin muovipussivalaisimien sinisen värin valotehosta ovat hiukan sukua Turun vedenlaadun todistetulle kelvollisuudelle. Vesi on turvallista, mutta kukaan ei halua juoda sitä, koska se maistuu pahalle ja haisee.

Muistan hyvin viime talven synkät kosteat iltapäivät ja sinisten valojen aavemaisuuden kostealla torilla, missä muutama mökki tönötti yksinäisenä houkuttelemassa muutamaa alueella harhailevaa turistia. Hakeuduin vaistomaisesti valoisemmille kaduille, pois sinisen valon vaikutuspiiristä.

Teoriassa valo varmastikin imee "ristiriitaisia" värejä, mutta lopputulos on harvinaisen ahdistava. Ehkä se ei ole sitä tietokonemonitorilla jossa suunnitelmia on kenties tehty ja mittauksilla oikeaksi todistettu. Muualla on toisaalta todistettu valon ja värin vaikutus mielentilaan, ja jotenkin olen taipuvainen uskomaan henkilökohtaisiin kokemuksiin perustuen, että ainakin se teoria toteutuu Turun kauppatorilla.

Kesällä kauppatoria kiertänyt lippurivistö oli raikas kokonaisuus. Mielestäni vastaavanlaisella, mutta ajankohtaan sovitetulla ja kauniisti valaistulla lipustolla voisi olla vähän samanlainen vaikutus kuin joenrannan puiden valaistuksella. Joka siis on suorastaan häkellyttävän upea näky iltaisin.
Pekka Mannermaa
Turku