Suvaitsevaisuutta
Suomen kansalaisille

Eurooppalaisuus, pieni suuri asia, joka saa toisinaan ajatukset pyörimään päässäni. Kulkiessani kadulla näen paljon erilaisia ihmisiä. On lapsia ja aikuisia, pieniä ja suuria, suomalaisia ja mikä hienointa myös ulkomaalaisia. Valitettavasti on myös niitä jotka eivät voi hyväksyä kaikkia muita ihmisiä.

Eurooppalaisena ja EU:hun kuuluvana maana meidän pitäisi oppia olemaan suvaitsevaisempia. Joskus tuntuu siltä, että Suomi on ainoa maa jossa ei aina oikein hyväksytä ulkomaalaisia. Mikä olisikaan sen hienompaa kuin se, että Suomessa olisi paljon eri maiden kansalaisia. Kaikki, koko Eurooppa ja maailma, olisi tavallaan yhtä suurta perhettä, kaikki saman arvoisia. Maiden rajat jäisivät vain nimellisiksi ja kaikilla olisi oikeus asua missä vain ilman pelkoa tulla syrjityksi.

Suomalaisilla on mielestäni hassu tapa ajatella, että heillä on oikeus muuttaa mihin maahan tahansa, mutta Suomessa ei saa asua muita kuin suomalaisia. Sitä on vaikea käsittää. Kaikkihan me olemme kuitenkin ihmisiä, vaikkakin erilaisia, mutta erilaisuus on pelkästään kaunista.
Minna Mäkinen
15 v.