Nimiä mainitsematta,
Niinistö

Puheenjohtaja Sauli Niinistö oli viime keskiviikon kolumnissaan palannut aiheeseensa ulkopolitiikan luonteesta. Hänen perusväitteensä on, ettei ulkopolitiikka ole "ylitiedettä". Tällä itsestään selvyydellä Niinistö pyrkii perustelemaan presidentinvaalien kannalta välttämättömäksi katsomansa teesin, ettei valittavan presidentin tarvitse erityisesti ulkopolitiikkaa osata. Tällä kerralla ehdokkaiden nimiä, enempää osaavien kuin osaamattomienkaan nimiä ei mainita, mutta osoite ja tarkoitus ovat selviä.

Kun kuitenkin nyt ollaan valitsemassa presidenttiä, jonka keskeinen tehtävä on juuri ulkopolitiikan johtaminen, miksi olisi valittava ehdokas, joka ei osaa, kun osaavakin vaihtoehto on valittavissa? Miksi juuri presidentin kohdalla olisi valittava vähemmän pätevä, kun alemmissa viroissa niin ei Niinistönkään mielestä saa tehdä?

Se, että presidentti johtaa uuden perustuslain mukaan ulkopolitiikkaa yhdessä valtioneuvoston kanssa, ei käytännössä ole uutta. Jo Mauno Koiviston ajoista näin on todellisuudessa tehty. Niinistökään ei väitä, ettei ulkopolitiikka olisi tärkeää.
Pertti Paasio