Sotasyyllisille kunnianpalautus

Suomi ja suomalaiset ovat joutuneet vaikenemaan lähes 50 vuotta. Vasta aivan viime vuosikymmenen aikana on rehellisesti ja nöyristelemättä voitu tarkastella Suomen historian kunniakkaita ja vaarallisia hetkiä. Vasta nyt myös venäläiset ovat myöntäneet Stalinin julmat teot, jotka suomalaiset ovat tietäneet kaiken aikaa ja joista on täytynyt vaieta.

Nyt Venäjän tiedotusvälineet Moskovan radiota myöten myöntävät ja viralliset historiankirjoitukset sekä nykyjohto ovat ryhtyneet paljastamaan Stalinin ajan rikoksia ja valheita. Entinen Neuvostoliitto on myöntänyt ampuneensa talvisotaan mahdollisesti johtaneet Mainilan laukaukset, siis ilmoittautunut vapaaehtoisesti - tosin pitkän viivyttelyn jälkeen - itse sotasyylliseksi. Presidentti Martti Ahtisaaren ollessa valtiovierailulla Moskovassa 1997, Venäjän presidentti Jeltsin totesi Karjalan pakkoluovutuksesta julkisuuteen, että Karjalan liittäminen oli epäilemättä Stalinista totalitarismin hyökkäyspolitiikkaa. Emme me presidentti Ahtisaaren kanssa missään tapauksessa hyväksy mitä Stalin aikanaan harjoitti.

Nyt olisi myöskin kohtuullista ja korkea aika kansainvälisellä foorumilla peruuttaa ne tuomiota, joihin isänmaataan velvollisuudentuntoisesti puolustaneet ja johtaneet sotavuosien poliitikkomme tuomittiin taannehtivasti ja vastoin kaikkien sivistyskansojen oikeuskäsitystä, vielä ihan syyttävästi.

Nyt olisikin järjestettävä uusi kansainvälinen oikeudenkäynti ja virallinen kunnianpalautus näille maamme sodanaikaisille poliitikoille. Rytille, Tannerille, Linkomiehelle, Kivimäelle, Rangellille ja kaikille muillekin, jotta heidän kunnioitettava maineensa palautettaisiin ja jotta kansamme sieluun sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä isketty henkinen trauma lopultakin puhdistettaisiin.

Mitä me suomalaiset pelkäämme? Suomen hallituksen pitäisi uskaltaa tässä asiassa ottaa aloite käsiinsä, että saataisiin uusi kansainvälinen oikeudenkäynti ja virallinen kunnianpalautus näille maamme sodanaikaisille poliitikoille.
Reino Peltomaa