Kalliopuhdistamo
on hygieeninen

Turun keskuspuhdistamo on puhuttanut voimakkain sanakääntein ja jopa asiattomilla "perusteilla". Viimeisin ala-arvoinen esitys oli 1.11. TV 2:n "Kotimaan katsaus", jossa "asiantuntija" esitteli kuvitteellisia hajuja ja savuja. Montako oikeaa jätevesipuhdistamoa hän onkaan nähnyt läheltä? Että ammoniakkikaasuja puhdistamon päästöissä - hohhoijaa. Alalla työskentelevät henkilöt kyllä tietävät mistä hajut tulevat. Ei ainakaan jätevesikäsittelyn altaista! Pelkistetty tyyppi (N2) ei haise!

Ehdottomasti merkittävämpää hajulähdettä turkulaiset haistelevat omien ja naapuriensa kotilemmikkien jätöksistä. Luolan poistoilmapiippu johtaa niukat aromit yläilmoihin. Esteettinen haitta taas on suurempi luonnon lintujen ulostelusta kuin puhdistamorakenteista. Kalliopuhdistamon etuina on juuri hygieenisyys. Linnut ja pieneliöt eivät levitä luolasta tauteja ympäristöön. Samoin merkittävät rakenteet ovat kallion sisällä poissa silmistä. Onpa Helsinki rakentamassa oman toimivan luolapuhdistamon päälle asuinkerrostalojakin.

Käyttäjänä arvostan myös säältä suojassa olevaa prosessia ja sen kunnossapitoa. Luolapuhdistamossa on helpommin ja yksinkertaisemmin/huokeammin järjestettävissä niin prosessikierrot kuin laitenostot yms. Koen todella painajaisena ajatuksen modifoida nykyinen huonosti sovellettava puhdistamo väkinäisesti typenpoistopuhdistamoksi. Ihmettelen kuinka rakennusaikainen vedenkäsittely voi toteutua. Puhumattakaan vuosikymmenien käyttöriesasta ahtaalla tontilla monilinjaisena viidakkona.
Yli 25 vuotta alalla työskennellyt avopuhdistamon ongelmista kärsivä