On meillä komea Tuomaansilta

Lauantaina 30. lokakuuta Turun Sanomat otsikoi: "Autoilijat löysivät Tuomaansillan heti". Näin on todella käynyt, ja eivätkä vain autoilijat vaan myös pyöräilijät ja sunnuntaikävelijät löysivät viikonloppuna Tuomaansillan ja sen kauniit maisemat. Kovasta parjauskampanjoinnista ja epäilyistä huolimatta Tuomaansilta ja sen maisemat ovat todella kauniit jo nyt näin syysharmaassakin maisemassa.

Kansallismaisema ei sillasta kärsinyt, vaan on saanut arvoisensa kohennuksen ja puitteet. Kuten kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jukka Mikkola avauspuheessaan mainitsi mahdollisesti juuri sillan vastustajien mielipide on vaikuttanut sillan kauneuteen. Itse olen kampanjoinut kirjoituksissani sillan puolesta ja verrannut Turkua Euroopan muihin vanhoihin kaupunkeihin ja niiden kauniisiin siltoihin. Kirjoitukseni herätti kannanottoja ja fil. tri Olli Lagerspetz epäili TS:ssä 4.7.1997, että uudesta sillasta ei tulisi koskaan Prahan Kaarlensillan, London Bridgen tai edes Auransillan veroista. Historia kertoo aikanaan, mihin siltaan Tuomaansiltaa tullaan vertaamaan. Demokratia on toiminut, tarpeellinen silta saatiin ja jokirannan kauneus säilytettiin.

Toivottavaa on, että autoilijat eivät olisi olleet vain uteliaita uuden sillan suhteen vaan, että sillan käytöstä tulisi se valtaväylä satamaan ja kaupungin keskustaan joksi sitä on suunniteltu, ja saisimme suunnitelmien mukaisesti kansallispyhättömme alueen rauhoitetuksi ja keskustan kadut hiljaisemmiksi ja saasteettomammiksi.

Kiitos päättäjille, suunnittelijoille, rakentajille, teille kaikille joiden ansiosta Turussa on uusi komea silta.
Kirsti Kari