EU-rahoitus herättää kysymyksiä

Kun julkisuudessa puhutaan, että joku projekti Suomessa on saanut tai saamassa EU-rahoitusta, niin tuleeko se raha silloin joltain EKP:n tililtä pankkisiirtona Suomeen asiaan kuuluvan ministeriön tilille? Vai onko niin, että tämä raha olisikin puhtaasti kotimaista rahoitusta? Eli vvm. on valtion budjettia laatiessaan arvioinut mahdollisen annettavan EU-tuen nimissä jaettavan summan? Ellemme nyt kuuluisi yhtenäiseen Eurooppaan, niin olisiko silti mahdollista jakaa tätä samaa rahaa valtion budjetin kautta? Tietysti sen nimike olisi toinen.

Meillä jaetaan myös kansallista EU-tukea. Siinä jo nimikin sanoo, mistä raha tulee. Vielä olen käsittänyt, että tätä puhdasta EU-rahaa saatetaan esim. tänä vuonna antaa jollekin määrätty summa. Ensi vuonna summaa vähennetään tai se loppuu kokonaan. Silloin on mahdollista, että tuella aloitettu hanke kuivuu kokoon. Eli verrattuna rakentamiseen kivijalka ja seinät saadaan tuen avulla rahoitettua, mutta katto ja sisätyöt jäävät tekemättä. Tavallaan kaikki jää rempalleen, kuten eräässä lähialueen valtiossa.

Suomi taitaa jo tänä vuonna olla nettomaksaja EU:lle. Annamme enemmän rahaa muille jäsenmaille, kuin itse saamme. Meidät on listattu rikkaaksi maaksi. Yksinkertaistan asiaa. Jos me annamme EU:lle esim. puhtaana käteen miljardin, niin onko se raha silloin viety pois Suomesta? Jotta taas meidän valtion budjetti pysyisi niin sanotusti tasapainossa, niin miten tämä miljardin poisvienti kompensoidaan?

Onko olemassa tappiontasausrahasto? Mistä siihen rahat kerättäisiin, jotta budjetti valtiolla menisi taas tasan kirjanpidossa?

Ettei vaan kävisi niin, että velvoitteemme ajan mittaan muodostuvat sellaisiksi, että omat asiat joudutaan jättämään vähemmälle huomiolle. Viittaan EU:n sisällä lausuttuihin mielipiteisiin puolustusmäärärahojen korotustarpeesta unionissa, ettei tarvita Amerikan apua. Miksi muuten englantilaisten on vaikea hyväksyä euroa?
Kelkastako kellahtanut