Presidentillä on
oltava kokemusta

Helsingin Sanomat esitti lyhyesti nykyisten presidenttiehdokkaiden taustan. Silmiinpistävää oli se, ettei kellään heistä tänä globalisaation aikana ollut todella lujaa kansainvälistä kokemusta.

Elisabeth Rehn oli vain 1,5 vuotta byrokraattisen YK:n suojatyöpaikassa. Paljon enempää ei voi sanoa Heidi Hautalan työstä europarlamentissa. Muut eivät ole lainkaan toimineet pysyvästi ulkomailla.

Johtajuusoppineena tiedän, että kasvaakseen todelliseen johtajuuteen lahjakkaan henkilön on mentävä läpi kovia haasteita. Nykypäivänä nämä haasteet ovat kansainvälisellä kentällä. Vain menestyminen näissä vaativissa tehtävissä saa aikaan sen, että tällainen ehkä jopa poikkeuksellinen henkilö alkaa vähitellen uskoa yhä enemmän sisäiseen visioonsa, ja on siten 15-20 vuoden kuluttua valmis suuriin töihin. Juuri tälläisen henkilön Suomi tarvitsee nyt seuraavaksi presidentiksi, sillä hänen tehtävänään ei ole sen vähempää kuin johtaa tämä maa ulos sen nykyisestä suuren valtion velan, jättityöttömyyden ja ylikorkean verotuksen noidankehästä.
Pentti Lahti
oppimisyrittäjä
Helsinki