Koiranomistajat syyllistettiin

TS/Tuula Heinilä<br />"Koiraharrastuksen tuotot ilman erillisen koiraveron perimistäkin ovat menoja ja haittoja suuremmat", toteaa kirjoittaja.
TS/Tuula Heinilä
"Koiraharrastuksen tuotot ilman erillisen koiraveron perimistäkin ovat menoja ja haittoja suuremmat", toteaa kirjoittaja.

"Koiraveroja jää Turussakin perimättä jopa kaksi miljoonaa". Näin sortui Turun Sanomatkin iltapäivälehtien lööppien tasolle maanantain 1.11. numerossaan syyllistäessään useimmat lemmikkinään ja harrasteenaan koiraa pitävät kaupunkilaiset veroja maksamattomiksi rikollisiksi.

Jutun sisällössä itsessään oli kyllä yritetty kirjoittaa aiheesta asiallisesti tuomalla esiin asiaan liittyviä eri puolia, mutta valitettavasti tuo ala-arvoinen otsikointi jätti varmasti muillekin lukijoille lehden kannasta kovin arvovälittyneen kuvan.

Mitä tulee itse asiaan, kansanedustaja Annika Lapintie on sikäli oikeilla jäljillä, että - koiraveron ollessa varmasti yksi epäoikeudenmukaisemmista ja marginaaliryhmiä eniten leimaavista veroista ja veroluonteisista maksuista - hän ehdottaa verotuoton ohjaamista koirien ja koiranomistajien hyödyksi. Tällä olisi varmasti merkitystä pyrittäessä saavuttamaan verovelvollisten osalta ymmärtävämpää asennetta suhtautumisessa asiaan.

Toisaalta, veroillahan ei tunnetusti ole, eikä voikaan olla "korvamerkkiä", joten se siitä. Kyse on pikemminkin arvoista ja hyväksynnästä. Koiran omistamisesta halutaan verollepanolla luoda omistajilleen kuva ei-toivotusta harrastuksesta ja koirasta jonkinlaisena "mystisenä haittaeläimenä".

Mielestäni sellainen aktiivisuus ja toimeliaisuus, joka useimpia tuntemiani koiranomistajia yhdistää, tuottaa yhteiskunnalle jo välillisesti niin paljon selviä rahallisiakin hyötyjä, että tämä yksin pitäisi nähdä riittävänä perusteena täysin epäoikeudenmukaiseksi koetun, tsaarinaikaisen koiraverojärjestelmän poistamiseksi.

Mainittakoon yksinkertainen omakohtainen esimerkki. Henkilöauton ajomääräni vuosittain on noin 25 000 km, josta ainakin kolmannes liittyy koiraharrastuksiini. Kun tiedämme, että bensan reilun kuuden markan litrahinnasta n. 75 prosenttia on veroa, niin jo tästä kertyy melkoinen potti, puhumattakaan kaikista muista koiraharrastuksen tuottamista lisäarvoista.

Avarakatseisuutta päättäjät ja virkamiehet! Eikö olisi jo aika hyväksyä se tosiasia, että koiraharrastuksen tuotot ilman erillisen koiraveron perimistäkin ovat menoja ja haittoja suuremmat. Hylätään "vesikauhut" ja siirrytään tässäkin asiassa toivottavasti moniarvoisemmalle ja ymmärtävämmalle 2000 -luvulle.
Kerään koirani kakat pussiin