En tunne itseäni
rikolliseksi

Perjantai-iltana minulle soitti Turun Sanomien toimittaja, joka kertoi kuulleensa minulla olevan viisi koiraa. Kun myönsin tämän, minullahan on myös viisi hylättyä kissaa, hän kertoi pitävänsä edessään listaa, jonka mukaan en ole maksanut niistä koiraveroa. Tämänkin myönsin. Kerroin muuttaneeni eläinhoitolaan Raisiosta, ja koirien ilmoittamisen unohtuneen. Lupasin korjata asian. Saman puhelun kestäessä hän pyysi minua ilmoittamaan, jos tunnen muita Turun silmäätekeviä, jotka ovat myös jättäneet koiraveronsa maksamatta. Onko siis niin, että Turun koirarankkuriksi on ilmoittautunut Turun Sanomat?

Olen tällä päivämäärällä (1.11.) maksanut koiraveron kaikista koiristani, Anja Eerikäisen aikanaan huostaanottamasta silloin nälkiintyneestä, riisitautisesta bernhardinkoirasta. Sain Anjalta myöhemmin myös pienen kääpiöpinserin, joka osoittautui niin sairaaksi, että annoin sen nukkua pois puolen vuoden eläinlääkärikierroksen jälkeen, joka maksoi tuhansia markkoja. Olen maksanut veroni myös Varissuolle hylätystä ikivanhasta tiibetinspanielista, joka kulki löytyessään kolmella jalalla. Olen maksanut veroni myös entisestä poliisikoirasta, joka lonkkavian vuoksi olisi jouduttu lopettamaan. Samoin maksoin veron myös paimenkoirastani, joka kaksi viikkoa sitten otti kiinni eläinhoitolan nurkilta kolme huligaania, jotka kivittivät eläinhoitolan tarhassa olevia huonon hoidon takia huostaanotettuja koiria.

Koska nyt maksoin koiraveroni, jouduin sen tähden peruuttamaan eläinlääkärikäynnin, jossa olisi rokotettu ja kastroitu ihmisten hylkäämiä eläimiä, samoin tutkittu uudelleen hylätty koira, joka ei suostu vieläkään liikkumaan. Koiralla on todettu mahdollisesti pahoinpitelyn aiheuttama aivotärähdys. Tällaiset kulut maksan omasta pussistani, joka ei ole suuren suuri. Kaupunki korvaa vain välttämättömät, kuten löytökoirien ensiavun. Liian usein rahanpuutteen vuoksi voimme tarjota eläimelle vain armokuoleman, vaikka sen kuntoon saaminen olisi mahdollista, joskin rahaavievää.

En tunne itseäni vieläkään rikolliseksi, vaikka jätinkin koiraveroni maksamatta. Teen työtä ympäriviikot, huonokuntoisimmat hylätyt eläimet ja pennut asuvat siellä missä minäkin. Toimittajan mielestä minun asemassani olevan pitää olla esimerkkinä muille. Niin olenkin. Olen esimerkkinä siitä, miten eläimet hoidetaan hyvin!
Heidi Leyser
eläinsuojeluvalvoja
Turku