MediHelin jatko turvattava

TS/Harri Pälviranta<br />Kirjoittaja kysyy, miksi lääkärihelikopterin jatko näyttää epävarmalta. Perjantaina uudelleen käynnistetyn Turun MediHelin rahoitus on turvattu vain tälle vuodelle.
TS/Harri Pälviranta
Kirjoittaja kysyy, miksi lääkärihelikopterin jatko näyttää epävarmalta. Perjantaina uudelleen käynnistetyn Turun MediHelin rahoitus on turvattu vain tälle vuodelle.

Niin, lääkärihelikopterimme MediHeli lentää jälleen. Kymmenet tuhannet ihmiset ovat kanssani ikionnellisia siitä tosiasiasta, että meillä jälleen on tilaisuus nopeasti saada lääkärintasoista ensiapua hätätilanteen niin vaatiessa.

Mutta jos meidän nyt välttämättä olisi sairastuttava, on ehkä parasta sairastua tänä vuonna (tai sillä aikaa kun rahat riittävät vuodelle 1999). Sen jälkeen kukaan ei tiedä miten asiat tulevat olemaan. Kun siirrymme uuden vuosituhannen puolelle, ovat eduskuntavaalit ohi. Voidaan kysyä, jos annettujen lupausten täyttämistä pidetään tärkeänä enää silloin?

Ministeri Jan-Erik Enestamin asettama helikopterityöryhmä on antanut mietintönsä, joka on ehdotus siitä minkälaiseksi helikopteritoiminnan tulisi muodostua maassamme tämän vuoden jälkeen. Ryhmä ehdottaa, että täällä Turun seudulla tulisi olla monitoimihelikopteri. Ainoastaan pääkaupunkiseudulla olisi varsinainen lääkärihelikopteri. Tätä on perusteltu seuraavasti:

1) Turun seudulla on noin 600000 asukasta 100 km:n lentosäteellä.

-Eikö tulisi ottaa huomioon myös ne sadat tuhannet helsinkiläiset ja muut lomanviettäjät, jotka liikkuvat saaristossamme useiden kuukausien ajan? Myös näiden ihmisten elämä on tärkeää, koska he ovat tärkeä osa siitä kokonaisuudesta, joka pitää saariston elävänä.

2) Arvioidaan, että vuodessa tulisi 900 hälytystä.

-Kun luin tämän luulin, että lehdessä oli painovirhe, mutta oikaisua ei ole näkynyt. Mistä tämä arvio on peräisin? 225 päivää pitkän koejaksonsa aikana (toukokuu-joulukuu) MediHeli 02:lla oli 642 hälytystä. Tämä on 2,85 hälytystä vuorokaudessa, eli 1040 vuodessa.

Helikopterityöryhmä sanoo, että lääkärihelikopterilla pitää olla vähintään 1000 hälytystä vuodessa täyttääkseen tehtävänsä. MediHeli 02 osoitti siis jo koejaksonsa aikana, että tämä vaatimus täyttyisi. Jos koejakso olisi ollut pitempi on selvää, että mahdollisten turhien hälytysten määrä olisi saatu mahdollisimman vähäiseksi.

Toisaalta olisi helikopteria aivan varmasti käytetty useammin, kun järjestelmä olisi vakiintunut. Myös puhelinkonsultointien määrä kasvaisi, mm. johtuen siitä että MediHelin lääkäri pitää koulutustilaisuuksia terveyskeskuksien, ambulanssien ja laivojen ym. terveydenhoitohenkilökunnalle.

Vaikuttaa merkilliseltä, ettei ole otettu huomioon Turunmaan ja sen laajan saariston erityisiä maantieteellisiä olosuhteita.

Toivon, että ministeri Enestam helikopteriryhmän toimeksiantajana voisi antaa selityksen yllämainittuihin asioihin.

Tv-uutisissa 17.1. hän kuitenkin sanoi "mutta jos on niin että ne ihmiset, jotka tätä (helikopteria) käyttävät, välttämättä eivät halua jotain muuta kuin lääkärihelikopteria, on asia todellakin aika selvä". Miksi nyt sitten jatko näyttää niin epäselvältä?

Varsinainen lääkärihelikopteri on se, mitä kansanliike vaatii ja tulee jatkossakin vaatimaan. Ne, jotka ovat seuranneet helikopterikeskustelua (ja myös asiantuntijat, jotka ovat ottaneet kantaa) tietävät, että on olemassa huomattava ero ensiapuhoitoresursseissa varsinaisen lääkärihelikopterin ja monitoimihelikopterin välillä, vaikkakin sana monitoimihelikopteri kuulostaa kauniilta.

Mia Holmström
Kemiö

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.