Havaintoja-kolumni
Raimo Vahtera:
Kuin pulmuset Ruissalossa

Taas lyödään syytöntä. Kyl niim pal kärssi saa.

Ensin kiusaa verottaja ja nyt syyttäjäkin painaa päälle.

Kihlakunnansyyttäjä Kai Selanderin mukaan neljää turkulaisdemarien nokkamiestä syytetään "yhdistyksen taloudelliseen toimintaan liittyvistä virheellisyyksistä".

Verottaja lähetti viime vuonna Turun sosiaalidemokraateille runsaan 1,3 miljoonan markan laskun. Korot kasvattavat lopullista summaa.

Sdp:n mielestä Ruisrockin oluenmyynti ei ole veronalaista toimintaa. Onhan se niinkin. Valtio voisi maksaa verot.

Korkein hallinto-oikeus aikanaan päättää, pitääkö demarien sittenkin rakastaa veroja ja maksaa lasku.

Oluenmyynnin pelkistyminen verokiistaksi peittää varsinaisen sotkun, jossa ei totisesti voida puhua hyvästä kauppatavasta, ehkä sosiaalidemokraattisesta kauppatavasta.

Kaikkihan sai alkunsa siitä, kun Turun musiikkijuhlasäätiössä heräsi epäilys, että heitä kusetetaan. Epäiltiin, että Ruisrockissa myytiin olutta enemmän kuin tilitettiin ja korvattiin säätiölle.

Epäily osoittautui todeksi. Säätiötä oli petetty. Sopimuskumppani osoittautui epäluotettavaksi.

Musiikkijuhlasäätiö ja demarit sopivat asian. Siitä selvittiin rahalla. Säätiö tyytyi 120000 markkaan.

Olutsotku ei ollut sillä siisti. Oluen pimeä myynti kuohui valtoimenaan. Irtipäässyttä henkeä ei saatu tungetuksi pulloon. Vaatimukset asian perinpohjaisesta selvittämisestä kasvoivat.

Tilintarkastuksessa selvisi, että ostetun ja myydyn oluen välillä on ero. Markkoina se oli 1,9 miljoonaa. Sen verran olutta oli myyty ohi kirjanpidon.

Ero oli sekä markkoina että litroina niin suuri, että sitä ei selitetty, ei vaikka yritettiin.

Yritykset olivat samaa luokkaa kuin miehen joka rysän päältä kiinni jäätyään vannoi, ettei tunnetta ollut mukana.

Yksi selityksistä oli kuormasta juominen. Myymässä ollut talkooväki virvoitti itseään oluella.

Erotuksen valtava määrä vie kaikilta selityksiltä pohjan. Jos erotus olisi juotu kuormasta, muisteltaisiin vieläkin demarien rock-juominkeja. Siihen olisi virkavalta puuttunut jo silloin.

Näillä selityksillä on yritetty myös pienentää eroa. Vaikka erotus olisikin vain miljoona markkaa, se ei lopputulokseen juuri vaikuta.

Ohi kirjanpidon myytiin, ja paljon.

Kiintoisa piirre jupakassa on sekin, että kukaan ei tunnu tietävän, mihin rahat hävisivät.

Vaikka myyjien märkäpää olisi juonut ja kaatanut maahankin litratolkulla olutta, ainakin miljoonan verran markkoja on kilissyt jonnekin.

Jos ne olisivat kilisseet jonkun yhdistyksen kassaan, ne näkyisivät yhdistyksen kirjanpidossa. Mutta tähän mennessä niiden katoamista on vain päivitelty.

Sivusta katsoen näyttää siltä, että joku tai jotkut ovat vetäneet kunnolla höplästä joitakin.

Minusta koko jupakka asettaa tähän asti nähdyn perusteella sosiaalidemokraattisen oikeustajun ja rehellisyyden outoon valoon.

Sen ymmärrän, että jotkut uotit selittävät tekosiaan miten päin tahansa. Hehän ovat liikemiehiä sanan luikurimerkityksessä.

Sdp:n asiaa jupakassa ajava Markku Salo katsoo, että aatteellinen yhdistys ei ole oman toimintansa yhteydessä lain mukaan verovelvollinen.

Näin voi olla, mutta oluenmyynti Ruisrockin yhteydessä on silkkaa bisnestä. On parempi, että sen hoitavat yritykset. Asian voi nähdä niinkin, että demarien talkooväki vei yhden pätkätyöpaikan alan ihmisiltä.

Vaikka demarien oluenmyynti katsottaisiinkin vain aatteellisen yhdistyksen omaksi toiminnaksi, niin kovin kummallisen kuvan se antaa yhdistyksestä ja sen toiminnasta.

Oliko oluen ohimyynti vain hetkellinen hairahdus vai käytäntö, jota sovelletaan muuallakin.

Kysymys ei ole vain veroista. Kysymys on uskottavuudesta ja luotettavuudesta.

Aiheesta saattaisi saada mojovan elokuvan. Se voisi alkaa kuormasta juomisella ja päättyä moraalin mittatappioon.

Kirjoittaja Raimo Vahtera on Turun Sanomien päätoimittaja.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.