Pääkirjoitus 24.2.1999:
Rambouillet'sta ei löytynyt
avainta Kosovon rauhaan

Ratkaisu Kosovon ongelmaan näytti hetken jo olevan käden ulottuvilla. Jopa niin lähellä, että kellot päätettiin pysäyttää neuvottelupaikalla Rambouilletissa sopimuksen lopullista hiomista varten. Naton rauhanturvajoukot odottivat marssikäskyä Makedoniassa. Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic tosin harasi vastaan, mutta hänet oli tarkoitus taivuttaa tarpeen vaatiessa sovinnolliseksi muutamalla risteilyohjuksella.

Toisin kuitenkin kävi. Viimeinenkin takaraja tuli ja meni ilman, että sopimukseen olisi päästy. Kolmatta viikkoa jatkuneet neuvottelut päättyivät enemmän tai vähemmän umpikujaan.

Kiistan kumpikin osapuoli pysyi asemissaan. Serbit olisivat hyväksyneet Kosovon itsehallinnon, mutta eivät hyväksy Naton osallistumista rauhansopimuksen valvontaan Kosovossa. Toinen osapuoli, Kosovon albaanit, joille sopimus olisi tuonut autonomian, puolestaan takertuivat vaatimaan vähintäänkin kansanäänestystä itsenäisyydestä kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen. Albaanit tosin lupasivat allekirjoittaa sopimuksen poliittisen osan, mutta sitä ennen he halusivat kaksi viikkoa harkinta-aikaa.

Albaanien varovaisuus on ymmärrettävää, kun palauttaa mieleen Milosevicin menettelyn Bosnian ja Kroatian sodan aikoina. Milosevicin sanaan ei ole koskaan voinut luottaa. Albaanit katsovat, että näissä oloissa itsehallinto ei riitä takaamaan heille turvallista elämää omassa maassaan. Vain itsenäisyys takaa rauhan. Itsenäisyyttä nykyinen sopimusluonnos taas ei toisi Kosovolle.

Albaanien empiminen merkitsee myös sitä, että Naton uhkaukset Jugoslavian sotilaskohteiden pommittamisesta voitaneen unohtaa ainakin toistaiseksi. Yhdysvallat on jo ilmoittanut, ettei se katso pommituksia mielekkäiksi, jos Jugoslavian lisäksi myös albaanit jättävät sopimuksen allekirjoittamatta. Tämä antaa ainakin hengähdystauon Milosevicille, mutta poistaa samalla Natolta järeimmän aseen painostaa serbijohtajaa.

Käytännössä nyt käytyjen neuvottelujen tulos merkitsee sitä, että tappaminen jatkuu Kosovossa, jossa taistelut ovat vaatineet tähän mennessä jo 2000 ihmisen hengen. Kotinsa menettäneitä on lisäksi noin 300000. Lähi viikkojen aikana on odotettavissa ennemminkin verenvuodatuksen lisääntymistä kuin vähenemistä. Sekä serbit että uutta itseluottamusta saanut Kosovon vapautusarmeija pyrkivät vahvistamaan asemiaan ennen seuraavaa neuvottelukierrosta, milloin se sitten tuleekin.

Neuvotteluissa välittäjänä toimineen ns. yhteysryhmän vakuuttelut hyvistä tuloksista tuntuvatkin melko ontoilta. Pisteet keräsi lähinnä herra Milosevic, jonka taktiikkaan on aina kuulunut ajan pelaaminen ja joka ei tottele muuta kuin raakaa voimaa.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.