Kirjoittajavieras-kolumni
Annika Lapintie:
Isät pelkäävät jäädä
hoitamaan lapsiaan

Lapset näkyvät harvoin otsikoissa. Ja kun näkyvät, niin on tapahtunut jotain dramaattista, väkivaltaa, kiusaamista tai päihteitä. Silloin ihmetellään, miten tällainen on mahdollista meillä Suomessa, jossa sentään on päivähoito, maksuton kouluruoka, lapsilisät ja vanhempainlomat. Silloin päivitellään, että Suomessakin on lapsia, joiden elämä on ankeaa, turvatonta ja väkivallan leimaamaa.

Lapsi ei voi olla oma isänsä ja äitinsä. Jokainen lapsi tarvitsee aikuisen, joka ottaa hänestä vastuun, asettaa rajat ja rakastaa. Hoitoa ja huolenpitoa vaille jääminen on suora viesti lapselle siitä, että hänen olemassaolollaan ei ole merkitystä. Vanhempien kasvamista aikuisiksi yritetään nykyään tukea, ja erityisesti on lähdetty etsimään isää.

Vastuu lasten kasvattamisesta kuuluu molemmille vanhemmille. Tämä edellyttää sitä, että isän asema läsnäolevana kasvattajana vahvistuu. Isyyttä voidaan vahvistaa lisäämällä vanhempainlomaan ylimääräinen kuukausi, joka olisi vain isän käytettävissä. Isien osallisuutta lasten elämään voidaan tukea myös ottamalla käyttöön osa-aikainen vanhempainloma, jolloin äiti ja isä voisivat olla vaikkapa vuorotellen osa-aikatyössä.

Yhä kiristyvä työtahti ja pienten lasten vanhempien huoli työpaikoistaan aiheuttaa sen, että työssäkäyvät isät eivät pidä vanhempainlomaa. Vauvoille haetaan päivähoitopaikkoja yhä enemmän jo ennen vanhempainlomakauden loppua, joten myös pienten lasten äidit joutuvat entistä useammin valitsemaan työelämässä pärjäämisen sen sijaan, että voisivat rauhassa hoitaa pientä lastaan.

Isistä jo yli puolet osallistuu nykyään synnytykseen. 1980-luvun alkupuolella isyyslomaa piti synnytyksen yhteydessä vain joka neljäs siihen oikeutetuista. Vuonna 1997 jo noin kaksi kolmesta isästä oli isyyslomalla.

Äideille ja isille yhteistä vanhempainvapaata sen sijaan käyttää vain pari prosenttia isistä. Miesten osuutta vanhempainloman käyttäjistä olisi kasvatettava lisäämällä perhevapaiden joustavuutta ja kannustimia. Vanhempainloma pitäisi voida käyttää siten, että molemmat vanhemmat voisivat käydä osa-aikatyössä ja olla samaan aikaan vanhempainlomalla.

Osa työnantajista olisi valmis tämän tapaisiin järjestelyihin. Esimerkiksi Palvelutyönantajat ovat jo pitkään puhuneet siitä, että naisten asema työmarkkinoilla voisi parantua, jos miehet jäisivät entistä useammin vanhempainlomalle. Sen sijaan Teollisuuden ja Työnantajain mukaan vanhempainloma on perheen sisäinen asia.

Miesvaltaisten alojen nihkeä suhtautuminen isien vanhempainlomaan aiheuttaa yhteiskunnan tasolla sen, että perhevelvoitteista aiheutuvat kustannukset jäävät työmarkkinoilla naisvaltaisten alojen kustannettaviksi. Isien vanhempainlomien pitämistä edistäisi se, että perhevapaista aiheutuvia kustannuksia tasattaisiin mies- ja naisvaltaisten alojen kesken. Vastuuta kustannuksista siirrettäisiin siten palvelualoilta myös teollisuudelle.

Kirjoittaja on kansanedustaja (vas).

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.