Maataloustuki on välttämätön

Viittaan Pertti Hemmilän kirjoitukseen, jossa hän pitää maataloustukea sairaana luomuksena. Kuitenkin hän pitää välttämättömänä elintarviketuotannon omavaraisuutta. Ratkaisuehdotusta ongelmaan ei hänen kirjoituksestaa löytynyt.

Elintarviketuotannon omavaraisuus on erittäin tärkeä ja peruselintarvikkeiden tuotantoa on tuettava, jotta maatalouselinkeino säilyy, ja kansan elintarvikehuolto on turvattu myös poikkeuksellisissa oloissa.

Maataloustuki on välttämätön, koska emme voi kilpailla peruselintarvikkeiden tuotannossa muiden maiden kanssa kylmän ilmastomme takia. Tuen määrään vaikuttavat Suomea sitovat sopimukset, ja varsinkin valtion taloudelliset resurssit.

Hemmilän mainitsemassa esimerkissä (mallasohra) valtion mahdollisesti maksamat tukimarkat tulevat nopeasti takaisin alkoholiveron muodossa (1,75 mk /litra/alkoholiprosentti). Mallasohran tuotantotuki on siis helposti saatavissa, ja valtiolle jää vielä ylimääräistäkin muun tuotannon tukemiseen. Viljelijät voisivat tietysti itsekin parantaa asemaansa nostamalla tuotteidensa jalostusastetta (maltaiden tukkuhinta 1-2 mk/kg). Tämä voisi toteuttaa esimerkiksi perustamalla yhteisyrityksiä.

Merkittävä asia, mikä välillisesti tuli esille Hemmilän kirjoituksen lopusta oli se, että valtio tukee mm. omia päätoimisia työntekijöitään heidän harjoittaessaan Hemmilän kuvittelemaa "tulevaisuudessa kannattamatonta ja kallista" elinkeinoa. Tälläinen tukipolitiikka on omiaan aiheuttamaan vahinkoa päätoimisille maataloustuottajille. Heidän on vaikeampi saada tukea siinä tilanteessa, kun valtion resurssit ovat vähissä. Heillä ei ole takaporttina mitään valtion maksamaa lisätukea, kuten niillä, jotka ovat samanaikaisesti valtion palkkalistoilla. He ovat heikommassa asemassa varsinkin, kun osa yrittäjistä voi edunvalvonnassa (jopa muiden puolesta puhujina) tyytyä pienempiin tukiin, koska he saavat palkkaa muusta toimesta, ja voivat siten turvata toimeentulonsa myös silloin, kun valtion maataloustuki ei ole riittävää toimeentulon turvaamiseksi.

Maataloustuen kohde on myös sellainen seikka, jota tulisi tarkastella kriittisesti. Palaan jälleen oluen valmistukseen tarkoitettuun mallasohraan: tukea olisi maksettava vain perusselintarvikkeiden eikä nautintoaineiden. Tukea nautintoaineiden tuotannolle voitaisiin myöntää vain samoilla perusteilla kuin muullekin yritystoiminnalle. Edellä kertomillani seikoilla voitaisiin osaltaan vaikuttaa siihen, ettei välttämätön ja tarpeellinen maataloustuki maksaisi "maltaita".

Kari Lamberg
varatuomari
Paimio

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.