Kaasu on V-S:n liiton listalla

Sauli Saarinen toivoi Varsinais-Suomen liiton toimivan maakaasuputken jatkorakentamisen puolesta. Näin liitto jo vuosikymmeniä on tehnytkin. Seutukaavaan on varattu kaksi vaihtoehtoista linjausta maakaasuputkelle. Liiton puolesta tuskin asetetaan kaavoituksen kautta esteitä putken rakentamiselle.

Aikaisemmin on pääasiassa puhuttu itäkaasun saamisesta Varsinais-Suomeen ja täältä edelleen Ruotsiin. Nyt on aikaisempaa enemmän alettu esittää myös norjalaisen kaasun johtamista Ruotsin kautta Suomen länsirannikolle. Molemmissa vaihtoehdoissa olennaista on läntisen ja itäisen kaasuverkon yhdistäminen Suomen ja Ruotsin alueella. Tällainen yhtenäisen kaasuverkon luominen on mitä suurimmassa määrin EU:n ideologian mukaista.

Kaasuverkon rakentaminen ja rahoitus tapahtuisivat yksityisten, vaikkakin valtioenemmistöisten energiayhtiöiden toimesta. Päätökset rakentamisesta tehdään siellä. Rakentaminen on viivästynyt ennen muuta Ruotsin energiaratkaisujen takia.

North Transgas Oy, jossa Suomesta on mukana Neste, selvittää maakaasuverkon laajentamista. Selvitys linjausvaihtoehdoista ja kustannuksista valmistuu huhtikuusta. Tämän jälkeen on rahoitusjärjestelyjen pohtimisen vuoro, tässä yhteydessä varmasti selvitetään myös EU:n mahdollinen tuki. Varsinais-Suomen liitto on muiden alueellisten tahojen kanssa kiinteästi mukana selvitystyössä.

Vaikka EU tukeekin maakaasuputken jatkorakentamista, niin tällaista miljardiluokan hanketta ei EU:n projektirahoituksella rakenneta. Vielä vähemmän niillä aluepoliittisilla rahoilla, joita Varsinais-Suomen liitto hallinnoi.

Päätös maakaasusta tehdään muualla kuin Varsinais-Suomessa, mutta tämä ei tarkoita sitä, että me voisimme olla asiassa passiivisia. Maakuntahallitus sai viimeksi 8. helmikuuta raportin maakaasuvaihtoehdoista, ja hanke on jatkuvasti edunvalvonnan asialistalla.

Juho Savo
maakuntajohtaja
Varsinais-Suomen liitto

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.