Kirjoittajavieras-kolumni Mikko Sedig:
Turku ensimmäiseen
kalleusryhmään

Suomen kunnat ovat erilaisessa taloudellisessa asemassa. Se on tietysti luonnollistakin riippuen sijaintipaikasta, luontaisista edellytyksistä ja kuntien omasta kyvystä hoitaa asioitaan.

Viime vuosina kuntien asema suhteessa valtion hallintoon ja nimenomaan valtionapuihin on olennaisesti muuttunut. Paljolti on luovuttu korvamerkityistä rahoista. Yksi tavallaan korvamerkityistä asioista, jäänne menneiltä ajoilta, on kuitenkin kuntien kalleusluokitusjärjestelmä.

Kaikki varmasti myöntävät sen, että valtion on kohdeltava kuntia tasapuolisesti. Kuntien erilaisen aseman tasoittaminen voidaan varmastikin hoitaa valtionapujen perusteitten tarkistamisella ja niiden oikealla kohdistamisella.

Maan eri kuntien välillä todettujen kustannusten (asumisen, palveluiden, elintarvikkeiden jne. hinnat) erojen perusteella on siis tehty kuntien yleinen kalleusluokitus. Kunnat jaetaan nykyisen lain mukaan kahteen kalleusluokkaan ja luokituksen vahvistaa valtioneuvosto valtiovarainministeriön esityksestä neljäksi kalenterivuodeksi.

\/altioneuvosto on viimeksi vahvistanut yleisen kalleusluokituksen joulukuussa 1995. Tällöin luokitus vahvistettiin kalenterivuosiksi 1996-1999, siis kahteen kalleusluokkaan, joista ensimmäinen luokka on kalliimpi.

Vaalien jälkeinen uusi valtioneuvosto tulee vahvistamaan kalleusluokituksen vuosille 2000-2003. Joka tapauksessa asiaan joudutaan ottamaan kantaa.

Ellei kalleusluokitusjärjestelmästä päästä kokonaan eroon, sitä tulee tarkastella kokonaisuutena uudelleen. Lienee ymmärrettävää, mikäli luokitusjärjestelmä on olemassa, että ainakin pääkaupunkiseutu, eräät saaristokunnat ja Lapin kunnat kuuluvat ensimmäiseen ryhmään.

Nykyiseen verrattuna uudessa päätöksessä olisi eräitä oikaistavia kohtia. Ensimmäiseen kalleusluokkaan kuuluvat nykyisin mm. Hämeenlinna ja Tampere. Varsinais-Suomesta siihen kuuluvat Houtskari, Iniö, Korppoo ja Nauvo. Turku loistaa poissaolollaan.

Mikä erottaa esim. Tampereen ja Turun kustannustason, puhumattakaan Hämeenlinnasta? Mustamakkaran hintako, joka ilmeisesti on Turussa kuitenkin vähän kalliimpi kuin kotiseudullaan Tampereella.

Varsinais-Suomesta tulisi ainakin Turku ja mahdollisesti Salo saada ensimmäiseen luokkaan.

Kuntien kalleusluokituksen osalta on eräitä heijastusvaikutuksia esimerkiksi palkkaluokkien mukaisiin palkkoihin. Palkkausluokka A 10:ssä siirto nykyisestä toisesta kalleusryhmästä ensimmäiseen tietäisi peruspalkkatasolla 190 markkaa kuukaudessa lisää palkkaa. Palkkausluokka A 23:ssa se tietäisi 336 markkaa kuukaudessa lisää. Ikälisien myötä vaikutus jonkin verran vielä nousisi.

Vaalien jälkeisen uuden hallituksen on paneuduttava kuntien ja valtion välisiin suhteisiin ja myös tähän asiaan vakavasti.

Kirjoittaja on Varsinais-Suomen sos.dem. piirin puheenjohtaja.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.