Pääkirjoitus 21.2.1999:
Hyvä, paha deflaatio

Tulevaisuuteen luottavilla ja kulutuskysyntää ylläpitävillä kotitalouksilla on tärkeä rooli deflaation torjunnassa.
Tulevaisuuteen luottavilla ja kulutuskysyntää ylläpitävillä kotitalouksilla on tärkeä rooli deflaation torjunnassa.

Yllättävän kerkeästi muuttuvat talouskeskustelun aiheet ja painotukset Suomessa. Viime vuoden jälkipuoliskolla aaltoiltiin talouden ylikuumenemisen murehtimisesta taantuman pelkoon. Nyt on herätty huomaamaan, ettei inflaatio olekaan pahin peikko, vaan deflaatio.

Hintavakauden ylläpito eli inflaation torjunta on ollut keskeinen tavoite ja hyve sodanjälkeisessä Euroopassa. Sen rautaiseksi varustukseksi on rakennettu myös talous- ja rahaliitto Emu, jonka keskuspankkijärjestelmä tiukoin ottein vartioi kaikkein kalleimpaansa.

Inflaatiotavoitteessa on onnistuttu erinomaisesti. Hinnat eivät ole vuosikymmeniin kallistuneet Euroopassa yhtä hitaasti kuin nyt. Suomessa inflaatiovauhti on pudonnut nollan pintaan ja vähän allekin.Tilastokeskuksen tammikuun indeksin mukaan kuluttajahinnat laskivat joulukuuhun verrattuna 0,2 prosenttia.

Vaikka vuositason inflaatio on edelleen selvästi plussan puolella, huoli deflaatiosta on jo alkanut nostaa päätään kotimaan talouskeskustelussa. Pelätään, että Suomi luisuu samanlaiseen hintojen laskun kierteeseen missä Japani jo kieppuu.

Kerran valloilleen päässyt deflaatio on vaikea vastustaja. Jatkuva hintojen lasku ja laskun odotus lamaannuttavat talouden: kuluttajat lykkäävät hankintojaan, kysyntä hiipuu ja romahduttaa terveen kasvun edellytykset.

Deflaatiouhasta on varoitellut julkisuudessa muun muassa Osuuspankkiryhmän pääjohtaja Antti Tanskanen. Hän pitää syntipukkina Euroopan keskuspankkia, jonka harjoittama liian tiukka rahapolitiikka ja kiivas inflaation torjunta ovat viemässä talouskehityksen ojasta allikkoon.

Aivan toisella kannalla on valtiovarainministeriön ylijohtaja Martti Hetemäki. Hänen mukaansa nyt puhaltavat "hyvän deflaation tuulet", koska hintojen lasku kohdistuu lähinnä raaka-aineisiin ja tavaroihin. Paha deflaatiosta tulee vasta, jos omaisuusarvot romahtavat.

Merkkejä omaisuusarvojen laskusta ei ole näkyvissä. Pienistä notkahduksista huolimatta pörssikurssien nousuvire on edelleen vahva. Asuntomarkkinoilla hinnat ovat kallistuneet tasaisesti jo vuosia ja tekevät sitä yhä erityisesti pääkaupunkiseudulla, joskin valikoiden.

Vilkkaana jatkuva kotimainen kysyntä kompensoi hintojen kansainvälisiä laskupaineita, jotka juontuvat paljolti Aasian talouskriisistä. Täytyy myös muistaa, ettei kaikki hintojen lasku ole deflatorista. Jos yritys pystyy kohentuneen tuottavuuden ansiosta myymään hyödykkeitä aikaisempaa halvemmalla, tilanne on aivan terve.

Deflaatiopelkoa ruokkivat vuosikymmenen alun karvaat kokemukset. Tie lamaan ja pankkikriisiin oli omaisuusarvojen romahduksella kivetty. Nyt Suomen talouden perusmuuttujat ovat aivan toisella tolalla: vaihtotaseen roteva ylijäämä luo vakautta, samoin kotitalouksien luottamus myönteiseen kehitykseen.

Näissä oloissa ja edellytyksillä talouden deflatoitumisen vaara on suhteellisen pieni. Isompi ongelma on kasvun hiipuminen etenkin teollisuustuotannossa. Toivottavasti lasku jää vain tilapäiseksi ja käänne parempaan tapahtuu jo vuoden lopulla, niin kuin ennustelaitokset povaavat.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.