Pääkirjoitus 18.2.1999:
Kurdijohtajalle taattava puolueeton oikeudenkäynti

Turkki pitää PKK:n johtajaa Abdullah Öcalania terroristina, miljoonille kurdeille hän on kansallissankari.
Turkki pitää PKK:n johtajaa Abdullah Öcalania terroristina, miljoonille kurdeille hän on kansallissankari.

Kurdijohtaja Abdullah Öcalanin maanantaista pidätystä seurannut mellakoiden, mielenosoitusten ja valtauksien aalto osoittaa jälleen kerran, miten äärimmäisen räjähdysherkästä vähemmistöongelmasta on kysymys. Jos Öcalanille ei kyetä takaamaan puolueetonta oikeudenkäyntiä, edessä voi olla yltyvä väkivallan kierre,

Kurdien silmitön hyökkäily erityisesti Kreikan lähetystöjä vastaan oli enemmän kuin vain reaktio yhden poliittisen johtajan puolesta. Se oli muistutus monimiljoonaisen vähemmistökansan valmiudesta käydä kaikkien rintamien sotaa omien oikeutettujen tavoitteidensa saavuttamiseksi.

Raivostuneet kurdit purkivat spontaanin vihansa Kreikkaan, jota he pitävät syypäänä siihen, että Keniassa oleillut Öcalan saatiin kiinni. Tilanteen jatkuessa kohteeksi voivat kuitenkin joutua yhtä hyvin Turkki, Saksa, Yhdysvallat tai Israel, joka jo on ilmoittanut vahvistavansa ulkomaan edustustojensa turvatoimia.

Turkki pitää Öcalania terroristina, joka on vastuussa tuhansien ihmisen surmaamisesta. Öcalanin johtama vasemmistolainen Kurdistanin työväenpuolue PKK on lähes viisitoista vuotta ajanut aseellisesti kurdeille itsenäisyyttä. Turkki vahvoine armeijoineen on vastannut massiivisella voimalla.

Otteet ovat olleet molemmin puolin säälimättömiä ja raakoja. Ja kuten aina tällaisissa välien selvittelyissä, raskaimman kärsimysten taakan ovat kantaneet viattomat siviilit.

Turkki on luvannut järjestää Öcalanille oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin. Siihen harva uskoo. Onhan kyse valtiosta, jossa jatkuvasti rikotaan 10-miljoonaisen kurdivähemmistön ihmisoikeuksia. Tuskin luottamusta lisäsi myöskään se, että Öcalanin asianajajien matka päämiehensä luokse katkaistiin heti Istanbulin lentokentällä.

Toisaalta Bülent Ecevitin väliaikaisella hallituksella luulisi olevan tärkeää osoittaa ulospäin, että maassa noudatetaan oikeusvaltion periaatteita. Se voisi edistää Turkin pyrkimystä EU:n jäseneksi. Tähän asti hanke on kilpistynyt pahiten juuri kurdikysymykseen.

Parasta olisi, jos Öcalanin tutkinta ja oikeudenkäynti voitaisiin järjestää täysin puolueettomalla maaperällä, kansainvälisessä oikeusistuimessa. Kun siihen ei liene kuitenkaan käytännön mahdollisuuksia ulkovaltojen on valvottava, että Turkki toimii niin kuin lupaa. Erityinen vastuu on Yhdysvalloilla, mutta myös EU-maiden intressissä on seurata prosessia tarkkaan.

Öcalanin oikeudenkäynnistä on odotettavissa mediatapahtuma, jonka propaganda-arvoa Turkki varmasti parhaansa mukaan käyttää hyväkseen. Sen ei saisi kuitenkaan antaa haudata alleen ydinkysymystä kurdivähemmistön asemasta ja tulevaisuudesta.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.