Kirjoittajavieras-kolumni
Olavi Ala-Nissilä:
Eläkeasiat ovat
linjakysymyksiä

Keskustelu eläkkeistä käy hyvin vilkkaana. Se on hyvä, sillä kyse on tärkeistä sosiaalipolittisista linjakysymyksistä. Eläkeasiat ovat juuri nyt ajankohtaisia.

Eniten keskustelua käydään kansaneläkkeen pohjaosan leikkauksesta. Kansaneläkkeen pohjaosaa on leikattu vuodesta 1996 alkaen, ja leikattu pohjaosa on vuoden 1999 alusta alkaen 171 markkaa kuukaudessa. Pohjaosa poistuu kokonaan vuonna 2001, jollei leikkausta pysäytetä.

Valtiovarainministeriön virkamiehet esittivät pohjaosan työeläkevähenteisyyttä useaan kertaan jo edellisellä eduskuntakaudella. Silloin sitä ei hyväksytty. Nyt olisi tärkeää pysäyttää pohjaosan leikkaus.

Pohjaosan leikkaus koskettaa eniten pieni- ja keskituloiset eläkeläisiä. Suurituloisille eläkeläisille se ei merkitse taloudellisesti paljoakaan. Pohjaosan leikkaus on pienentänyt lähes 400000 eläkeläisen eläkettä. Kyse on myös periaatteellisesti tärkeä kansanvakuutusjärjestelmän kannalta.

Pienituloisia, alle 3000 markan kuukausieläkkeellä eläviä on maassamme lähes 200000. Jos on sairautta murheena, ei pienellä eläkkeellä tule toimeen. Kansaneläkkeiden taso on vuosien mittaan jäänyt jälkeen työeläkkeiden tasosta. Tämä johtuu siitä, että kansaneläkkeisiin ei ole tehty tasokorotusta 15 vuoteen ja siitä, että kansaneläkkeitä on tarkistettu työeläkkeitä pienemmillä indekseillä lähes 40 vuoden ajan. Kansaneläkkeisiin tulisi ensi vaalikaudella tehdä tasokorotus, koska se ei turvaa riittävää perustoimeentuloa.

Pienituloisille rintamamiehille maksetaan ylimääräistä rintamalisää, joka on 25 prosenttia kansaneläkkeen lisäosasta. Veteraanien eläketurvaa pitää parantaa rintamaveteraanien vähimmäiseläketoimikunnan esityksen mukaisesti. Ylimääräinen rintamalisä on korotettava 45 prosenttiin kansaneläkkeen lisäosasta. Näin eläketurvan parantaminen kohdennettaisiin pientä eläketuloa saaville veteraaneille. Kun tämän eläkkeen saajien ryhmä pienenee vuosittain, tulisi säästyvät varat käyttää veteraanien aseman parantamiseen.

Eläkeasioissa on kysymys myös linjoista eikä aina rahasta. Ns. taitettu indeksi otettiin käyttöön tällä vaalikaudella. On täysin mahdollista laatia yhtenäinen eläkeindeksijärjestelmä, eikä se maksa nykyistä enempää.

Eläkeasiat ovat tottakai tärkeitä talousasioita. On tärkeää, että Suomessa on hyvinvoinnin perusta kunnossa. Eläkevarat pitää sijoittaa nykyistä tuottavammin. Ja Suomessa on työssäoloaikaa pyrittävä hiljalleen pidentämään. Mutta kun on eläkeaika, on se tärkeä olla turvattua aikaa.

Oikeudenmukaisuus ja pyrkimys tasapuolisuuteen ovat tärkeitä periaatteita käytäessä keskustelua eläkepolitiikasta. Nämä periaatteet kuten eläkeasiat yleensäkin ovat yhteiskuntamme keskeisiä linjakysymyksiä.

Kirjoittaja on kansanedustaja (kesk.) Varsinais-Suomen Keskustan puheenjohtaja

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.