Luokattomuus on edistystä

Lehtikuva<br />"Nykyisiltä lukiolaisilta edellytetään työmarkkinoilla aivan eri tavalla sopeutumiskykyä, joustavuutta, aloitteellisuutta ja kykyä selviytyä erilaisissa työympäristöissä kuin näihin päiviin asti on tehty. Lukio ei voi jäädä irralliseksi saarekkeeksi", toteavat kirjoittajat.
Lehtikuva
"Nykyisiltä lukiolaisilta edellytetään työmarkkinoilla aivan eri tavalla sopeutumiskykyä, joustavuutta, aloitteellisuutta ja kykyä selviytyä erilaisissa työympäristöissä kuin näihin päiviin asti on tehty. Lukio ei voi jäädä irralliseksi saarekkeeksi", toteavat kirjoittajat.

Suomen Lukiolaisten Liitto on seurannut kiinnostuneena maassamme viime aikoina käytyä keskustelua luokattomasta lukiosta. Monet kirjoittajat ja keskustelijat ovat painokkaasti vaatineet palaamista vanhan luokallisen lukion vakaaseen elämään

Maailma ympärillä kuitenkin muuttuu. Nykyisiltä lukiolaisilta tullaan työmarkkinoilla edellyttämään aivan eri tavalla sopeutumiskykyä, joustavuutta, aloitteellisuutta ja selviytymistä erilaisissa työympäristöissä kuin näihin päiviin asti on tehty. Lukio ei voi jäädä irralliseksi saarekkeeksi. Lukion tulee uudistua ja kyetä antamaan lukiolaiselle valmiudet toimia muuttuvassa maailmassa.

Juuri tässä on luokattomuuden ydin. Luokaton lukio opettaa tekemään valintoja, ottamaan vastuuta omasta elämästä ja hyödyntämään yksilöllisiä mahdollisuuksia. Joskus oppiminen tapahtuu kantapään kautta. Lukiossa tehtyjä epäonnistuneita valintoja on kuitenkin melko helppo korjata jälkeenpäin. Myöhemmin elämässä tilanne on usein vaikeampi.

Luokattomuuden hedelmien yhdistäminen sekä yksilöiden että alueiden väliseen koulutukselliseen tasa-arvoon edellyttää yhteiskunnalta nykyistä suurempaa satsausta. Luokattomuus on moninkertaistanut opiskelijoille tarjottavan opinto-ohjauksen tarpeen, samalla kuin resurssit ovat pienentyneet. Suomen Lukiolaisten Liitto on vuosia vaatinut, että kuntien ja valtion on taattava oppilaitoksille resurssit kokopäiväisen opinto-ohjaajan palkkaamiseen jokaiseen lukioon.

Mikäli luokattomuuden lieveongelmia halutaan karsia, on kokopäiväisen lukiokohtaisen opinto-ohjaajan palkkaamien välttämätöntä. Tänä päivänä valitettavan monessa oppilaitoksessa opinto-ohjaajan tehtäviä hoidetaan normaalin opettamisen ohessa.

1.1.1999 voimaan astunut uusi lukiolaki antaa yksittäisille lukioille mahdollisuudet entistä syvempään erikoistumiseen ja monipuoliseen yhteistyöhön muiden oppilaitosten tai elinkeinoelämän kanssa. Lukioiden yksilöllinen profiili antaa aivan oikein yksittäisille oppilaitoksille työkalun hyödyntää omaan sijaintiinsa sisältyviä erikoisetuja. Samalla se johtaa väistämättä lukioiden erilaistumiseen. Tukemalla syrjäseutujen lukioiden vahvuuksien kehittämistä estetään erilaistumisen repeytyminen arviarvoistumiseksi.

Lukioiden erilaistuminen ja tiettyihin korkea-asteen opintokokonaisuuksiin valmistavien syöttölukioiden syntyminen johtaa joka tapauksessa siihen, että lukiolaisen on nykyistä useammin muutettava toiselle paikkakunnalle opiskelemaan haluamaansa alaa jo lukiovaiheessa. Tämä muutos luo uusia tarpeita lukiolaisten opintotuen korottamiselle.

Lukiolaisten surkea opintososiaalinen asema suhteessa korkea-asteen opiskelijoihin ei enää ole mielekkäästi perusteltavissa. Emme voi antaa syntyä tilannetta, jossa lahjakkaan nuoren uran etenemismahdollisuudet heikkenevät ratkaisevasti sen takia, että hänellä ei ole varaa muuttaa asumaan sinne, missä hänen alansa huippulukio sijaitsee.

Suomen Lukiolaisten Liitto

Kai Mykkänen
puheenjohtaja
Heikki Uusitalo
varapuheenjohtaja

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.