Jätteetkin keskitettävä Helsinkiin

Tärkeä ja monella tavalla vaikeasti sulava keitos on syntymässä Turun kaupungin jätevesipuhdistamon tulevaisuudesta. Asiaa eivät tee helpommaksi suunnitelmat, joiden mukaan hyvin laajalta alueelta myös Turun ympäristökuntien jätevedet johdettaisiin keskelle Turun kaupunkia.

Pimeän keskiajan jälkeen opittiin kaupunkien hygieniasta huolehtimaan niin, että jätteet vietiin kauas asuntotaajamista. Tämä järkevaltä tuntuva menettely on ollut käytössa näihin aikoihin asti. Keskittämisen ideologit ovat nyt ainakin Turussa nousseet voimakkaasti esiin myös jäteasioissa. Ihmettelen vain, miksi nämä keskittäjät eivät ole huomanneet keskittää jätteita sinne, mihin kaikki muukin valtakunnassa ollaan keskittämässä - eli johdetaan koko Varsinais-Suomen jätteet Helsinkiin!

Edellisestä heitosta kyllä käy selväksi, että suhtaudun hyvin epäilevästi kaikenlaiseen liialliseen keskittämiseen. Mielestäni se tekee yhteiskunnan oleellisilta toiminnoiltaan hyvin haavoittuvaksi. Tämän vuoksi en pidä hyvänä suunnitelmia Turun laajan talousalueen jätehuollon keskittämisestä Turun kaupunkiin, vaikka niitä puolustellaankin keskittämisestä muka saatavilla taloudellisilla hyödyillä.

Tällaiset "taloudelliset hyödyt" useimmissa tapauksissa ovat seurausta ihmisten työpaikkojen menetyksistä, ja tulevat siten eteen työttömyyden kasvuna, ja siitä yhteiskunnalle koituvina monina vitsauksina.

Mielestäni Turun alueen jätehuolto tulisi hoitaa terveellä tavalla pienissä yksiköissä hajautetun mallin mukaisesti. Sen lisäksi, että hajautettu malli on yhteiskunnallisesti turvallinen, se antaa myös mahdollisuuden suuria keskitettyjä toimintoja helpommin käyttää hyväksi uusimman tiedon ja tekniikan jatkuvasti kehittyviä sovelluksia.

Hämmennän keitosta vähän lisää. Ennen kuin päätöksiä puhdistamovaihtoehdoista ryhdytään tekemään, tulisi mielestäni luotettavasti selvittää nykyisen laitoksen sellaiset saneerauskustannukset, joilla laitos täyttää lainsäädännössa asetetut toiminnalliset vaatimukset.

Parhaiten tämä onnistuisi pyytämällä muutamalta alan hallitsevalta rakentajalta alustavat, mutta selvästi määritellyt tarjoukset tällaisesta saneerauksesta. Tällöin saisimme selville, mitä Turun kannattaa, ja todella tarvitsee investoida puhdistusmääräykset täyttävään jätevesipuhdistamoon.

Nyt vain näyttää siltä, että turkulaisten veromarkkoja suunnitellaan sadoin miljoonin heitettäväksi karvaaksi mausteeksi jätesoppaan.

Pentti Kosonen

kaupunginvaltuutettu (Kesk.)

kaupunginhallituksen jäsen

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.