Maatalouden EU-neuvottelut
epäonnistuivat pahasti

TS/Marttiina Sairanen<br />Kirjoittajan mukaan epäonnistuneet neuvottelut ovat johtaneet vääristymiin mm. maataloudelle maksettavissa tuissa. Hän uskoo kuitenkin, että parhaillaan käynnissä olevat Agenda 2000-neuvottelut onnistuvat paremmin.
TS/Marttiina Sairanen
Kirjoittajan mukaan epäonnistuneet neuvottelut ovat johtaneet vääristymiin mm. maataloudelle maksettavissa tuissa. Hän uskoo kuitenkin, että parhaillaan käynnissä olevat Agenda 2000-neuvottelut onnistuvat paremmin.

Neljän EU-jäsenyysvuoden jälkeen voidaan arvioida keväällä 1994 käytyjen liittymisneuvottelujen onnistumista ja vaikutusta Suomen maatalouteen.

Suomen neuvottelijoilla oli kaksi päätavoitetta, LFA-tuen saaminen koko maahan, ja pysyvät lisähinnat kaikille tuotteille. EU-komission edustajat ilmoittivat kyllä etukäteen, että Suomen tavoitteet ovat EU-maatalouspolitiikan vastaisia, eikä niitä tulla missään tapauksessa hyväksymään. Ne eivät myöskään menneet läpi neuvotteluissa. Suomella oli siis epärealistiset tavoitteet.

Suomalaiset neuvottelijat tekivät pahan virheen, kun eivät vaatineet tuolloin nurmitukea; tämä vaatimus on nostettu esiin vasta nyt Agenda 2000-neuvottelujen yhteydessä. EU maksaa maissisäilörehulle huomattavaa tukea, Suomella olisi ollut täydet perusteet saada tälle vastine nurmitukena. Nyt tämä tukivajaus on korvattu maidontuottajille huomattavana kansallisista varoista maksettavana maidon lisähintana. Tämä taas on johtanut siihen, että muiden tuotteiden - mm. viljan - kansallista tukea on jouduttu merkittävästi pienentämään.

Toinen paha tietämättömyydestä johtuva virhe Suomelle sattui 6-tukialueen LFA-tuen kohdalla, siellä maatalouden LFA jouduttiinkin ottamaan muille elinkeinoille tarkoitetusta pohjoisesta tuesta. Suomen täydellinen epäonnistuminen kevään 1994 neuvotteluissa oli suoraa seurausta maatalousministerin valinnasta kolme vuotta aikaisemmin.

Tuottajat ovat myös itse lisänneet omaa ahdinkoaan. Itseaiheutettu maitosota on leikannut maatalouden tuloja jo enemmän kuin Lipposen hallitus. Kaiken huipuksi tämän vuoden kansallisten tukien jakopäätöksessä maitosodan kustannukset siirrettiin viljanviljelijöiden maksettavaksi.

Etelä-suomalainen teurastamo velkaantui pahasti jo ennen EU-jäsenyyttä ostaessaan kilpailijoita pois kustannuksista välittämättä. Viljelijät kärsivät nyt suuria menetyksiä tästä tuottajajärjestön johtamasta järjettömästä operaatiosta. Kuviteltiin, että hankkimalla monopoliasema voidaan lihatuotteet hinnoitella mielin määrin.

Parhaillaan käynnissä olevat Agenda 2000-neuvottelut ovat hyvissä käsissä. Nykyinen maatalousministerimme hallitsee alansa ja kykenee johtamaan ministeriötään.

Myös viljanviljelijät ovat olleet aktiivisia, EU-komissiolle on lähetetty todellista tietoa maamme olosuhteista ja maatalouspolitiikasta.

EU-komissio on vastineessaan viljelijöille luvannut, että Agenda 2000-ratkaisun yhteydessä kaikkia tuotantosuuntia tullaan kohtelemaan tasapuolisesti. Ilmeistä on, että tällä kerralla neuvottelut EU-komission kanssa päättyvät tyydyttävästi, vaikka eräät tahot yrittävätkin levittää päinvastaista propagandaa.

Optimistinen viljelijä

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.