Ari Valjakan kolumni:
Vaaleissa on tärkeintä...

Jos halutaan pitää nuoret äänestäjät poissa vaaliuurnilta, on heidät pakotettava katsomaan pari tv-vaalitenttiä. Näin kiteytti kyynikko arvionsa ensimmäisestä kolmen suurimman puolueen puheenjohtajan vaalikeskustelusta TV1:ssä viime keskiviikkona. Tentti on tuomittu osin osanottajien, osin juontajien takia epäonnistuneeksi.

Myönteisesti ajatellen voi sanoa, että neuvottelut laajapohjaisen hallituksen rakentamiseksi ovat helpot. Näin rauhallisen yksimielisyyden vallitessa riitoja hallitusohjelmasta ei liiemmin synny.

Ei kai kukaan tosissaan odottanutkaan Aholta, Lipposelta tai Niinistöltä muuta kuin pidättyvää toistensa tarkkailua ja kielen keskellä suuta pitämistä. Mielipidemittauksissa rinta rinnan kulkevat puolueet varovat viimeiseen asti virheitä, jotka saattaisivat vähentää puolueelle tulossa olevaa äänimäärää.

Tasaisuus korostuu erityisesti viihdevälineen rooliin asettuneessa televisiossa, jossa sovinnollisuus ja asiallisuus häviävät räiskyvyydelle ja yllätyksellisyydelle. Viihteen ja asian yhdistäminen on vaikeaa.

Seuraavat viisi viikkoa ovatkin suuri haaste poliitikoille ja medialle. Miten saada keskeiset asiat kansakunnalle tärkeistä kysymyksistä esiin. Tv-keskustelussa ei esimerkiksi käsitelty juuri lainkaan talouspolitiikkaa, vaikka se on perusasia sekä aineellisen että henkisen hyvinvointimme kannalta.

Vain valtiosihteeri Raimo Sailas on tähän mennessä kertonut, mistä vaaleissa ja seuraavan hallituksen työohjelmassa on todella kysymys. Sailas sanoo suoraan, että muutaman sadan miljoonan säästöt eivät nykytilanteessa riitä, vaikka valtionvelan kasvu onkin pysäytetty.

Valtiosihteeri perustelee kantaansa kahdella tekijällä. Ensinnäkin valtion tulot eli bruttoverojen määrä, joka on noin 150 miljardia markkaa, laskee lähivuosina Euroopan yhdentymiskehityksen vuoksi. Valtion menot on mitoitettu nykyisellään 180 miljardiin eli selvästi tuloja korkeammalle. Velkaa on 420 miljardia, sen korkomenot vievät jo 30 miljardia eli yli puolet tuloveroista.

Toisaalta nykyisen kaltaisen talouskasvun jatkuminen ei ole taattua kuten uutiset jo kertovatkin. Sailaksen mukaan ylijäämien kerääminen valtion budjettiin ei ole helppoa. Toimintaa on tehostettava niin valtion kuin kuntienkin tasolla, jolloin samalla syntyy tarvittavia säästöjä.

Valtiosihteeri sanoo osuuspankkien lehden haastattelussa, ettei tämä merkitse automaattisesti palvelutason leikkaamista. Terveydenhuollon menojen suuri kasvu saatiin pysähtymään, mutta silti palvelut Suomessa on voitu hoitaa vähintään kohtuullisesti, muistuttaa Sailas.

Totuudenpuhuja ei ole kuitenkaan vaaliehdokkaana. Siksi hän uskaltaa laukoa julki asioita, joita poliitikot leipovat korulauseiksi. Eri puolueiden vaalimainosten iskulauseista ei selviä, kuka ottaa vastuuta koko Suomesta, on elämässä mukana tai edustaa ihmisiä, jotka ajattelevat, vaatii rahoja tai henkeä ja oikeutta onneen.

Mieleen on jäänyt vain Suvi-Anne Siimes, jota porvarirouvatkin äänestäisivät, ellei kyseessä olisi kommunistien ehdokas.

Varsinaissuomalaisista 162:sta ehdokkaasta jotkut ovat lähteneet puolishow-linjalle muodostamalla maakunnan halki kiitäviä troikkia. Kolmen puolueen puheenjohtajien Helsingissä tapahtuvan keskinäisen taistelun vastapainoksi trio Mikkola, Itälä, Ala-Nissilä polkaisi liikkeelle "kolmen suuren miehen" yhteiskiertueen.

Sen saama julkisuus sai nopeasti peräänsä varjoon jäämistä pelkääviä matkijoita: "osaavat naiset" Hyssälä, Perho, Puisto ja "vaihtoehdon liituraidoille" Lapintie, Koskinen, Andersson -enkelit.

Kaunis tavoite on tietenkin äänestysinnon nostatus. Kun puolueiden ohjelmat eivät enää eroa toisistaan, niin kierretään yhdessä. Ainakin salinvuokra voidaan jakaa kristillisesti kolmeen osaan.

Toinen asia on, mikä viulu trioista syrjäytetyille vaalipiirin 153:lle ehdokkaalle jää soiteltavaksi ja millä estradeilla.

Kysymys on tietenkin lapsellinen. Politiikka on raakaa peliä, jossa sääli on sairautta. Pahimmat viholliset ovat tunnetusti oman puolueen muut ehdokkaat.

Lehtemme Sunnuntaisivut avautuvat tänään mielestämme tärkeille vaaliteemoille. Olemmeko löytäneet keskeiset vai unohtaneet jotain? Toivomme palautetta.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.