Pääkirjoitus 14.2.1999:
Maakunnallinen ammattikorkea yhä kehittämisvaateiden edessä

Vanhojen oppilaitosten nimet komeilevat edelleen Varsinais-Suomen ammattikorkeakoulun esitteissä.
Vanhojen oppilaitosten nimet komeilevat edelleen Varsinais-Suomen ammattikorkeakoulun esitteissä.

Synkän varjon piti haipuman Varsinais-Suomen väliaikaisen ammattikorkeakoulun yltä, kun valtioneuvosto viime viikolla hyväksyi koulun liittämisen Turun ammattikorkeaan. Vasta nyt kuitenkin punnitaan, kyetäänkö täällä ilman eripuraa täyttämään maakunnalliselle oppilaitokselle asetetut kehittämisvelvoitteet.

Viime elokuusta lähtien väliaikaisen luvan varassa toiminut Varsinais-Suomen ammattikorkeakoulu ei vieläkään voi olla aivan varma tulevaisuudestaan. Vakinaistamispäätös edellyttää eräiden kehittämisehtojen täyttymistä. Ellei niissä onnistuta, toimilupa voidaan peruuttaa.

Opinahjo joutuu uuteen syyniin kolmen vuoden kuluttua. Siihen mennessä pitää löytää kelvollinen vastaus erityisesti kahteen kysymykseen: miten liitoksena syntyneen ammattikorkeakoulun ylläpito organisoidaan ja miten toimipisteverkon rationalisointi toteutetaan kaupan ja hallinnon koulutuksessa.

Asetetut ehdot ja velvoitteet noudattavat korkeakoulujen arviointineuvoston aiempia linjauksia. Neuvosto ei puoltanut Turun AMK:n laajentamista, vaan totesi pari viikkoa sitten, ettei hanke täytä riittäviä "laadullisia vaatimuksia".

Hallitus päätyi opetusministeri Olli-Pekka Heinosen esittelystä maakunnan kannalta onnekkaampaan ratkaisuun. Vaakakupissa painoivat arvatenkin alue- ja elinkeinopoliittiset näkökohdat. Nyt pallo on varsinaissuomalaisilla itsellään. Pitää löytää ratkaisuja, jotka kelpaavat myös maalisvaalien jälkeen valtaan nouseville päätöksentekijöille.

Turun ammattikorkeakoulu ja siihen liittyvä Varsinais-Suomen va. ammattikorkea muodostavat maantieteellisesti laajan ja toiminnallisesti monenkirjavan koulutussammon. Mukana on kaikkiaan viitisentoista eri asteisen ammatillisen koulutuksen laitosta ympäri maakuntaa. Erilaisia koulutusohjelmia on kymmeniä ja opiskelijoita täydessä mitassaan noin 5 500.

On selvää, etteivät moisen kokonaisuuden ylläpito ja hallinto ole helppoja järjestettäviä. Alkajaisiksi joudutaan valitsemaan, pyörittääkö ammattikorkeakoulua osakeyhtiö, kuntayhtymä vai jokin muu orgaani. Turun virkamiesjohto suhtautuu nihkeästi viimemainittuun. Sitä innokkaammin kaupunki mielii ainakin starttivaiheessa koko laitoksen ylläpitäjäksi.

Tuota pikaa törmätään tietysti kysymykseen profiilista ja statuksesta. Voiko edes nimi olla Turun ammattikorkeakoulu, jos tavoitteena on maakunnallisesti kattavaan palveluun pyrkivä laitos. Ja tyydytäänkö muissa kunnissa siihen, että Turku käyttää laitoksen ylläpitäjänä talossa isännän ääntä.

Alueellisten intressien saattaa odottaa nostavan päätään myös hallinnon ja kaupan koulutusalan rationalisoinnissa. Jos ja kun päällekkäisyyksiä täytyy karsia, joudutaan sopimaan, minkä laitoksen itsenäisyys säilyy, minkä ei. Jännitteitä on ladattuna valmiiksi niin Turun ja Raision kuin Loimaan, Uudenkaupungin ja Salonkin suunnalle.

Koko hankkeen kannalta on onnetonta, jos maakunnallisen ammattikorkeakoulun yksiköt ryhtyvät taistelemaan elintilasta toinen toisiaan vastaan. Sisäisesti eripurainen joukko on helppo ulkoapäin sivuuttaa ja teilata, oli maan johdossa vuonna 2002 minkä värinen hallitus tahansa.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.