Kirjoittajavieras-kolumni
Maija Perho:
Perhepolitiikan linjan-
vedot hallitusohjelmaan

Yhteiskunnallisessa keskustelussa ja puolueiden asialistalla lasten, nuorten ja perheiden asiat ovat viime aikoina nousseet perustellusti esille. Ne nousevat esille myös tulevissa vaaleissa.

Näin tärkeän yhteiskunnallisen osa-alueen esillä pitäminen sekä uusien ajatusten tuominen keskusteluun ja päätöksentekoon on nähtävä myönteisenä. Lasten ja lapsiperheiden elämänedellytyksistä kukin puolue lienee valmis esittämään omat teesinsä.

Viimeksi lastenlääkärit ja alan kansalaisjärjestöt ovat nostaneet esiin lasten ja nuorten pahoinvoinnin ja siitä johtuvat mielenterveysongelmat sekä nuorisorikollisuuden, ja esittäneet uusia ajatuksia asioiden ratkaisuiksi.

Lapsilla on oikeus turvalliseen hoitoon, josta kantavat ensisijaisen vastuun vanhemmat. Yhteiskunta tukee vanhempia päivähoidon järjestämisessä erilaisin keinoin. Hoivan ja huolenpidon on ulotuttava myös kouluikäisiin, joiden on voitava tukeutua turvalliseen aikuiseen koulupäivän päätyttyä iltapäivä-hoidossa.

Kotitaloustyön suora verovähennysoikeus on ulotettava koko maahan ja sen enimmäismäärää on korotettava. Kotitaloustyön tunnustaminen ansiotyöksi tuo sen kattavammin sekä verotuksen että sosiaaliturvan piiriin.

Verovähennysoikeuden käyttö on tehtävä mahdollisimman yksinkertaiseksi sekä perheille että kotitalouspalvelujen tarjoajille.

Työelämän nopea muutos ja erimuotoisten työsuhteiden yleistyminen asettavat perheille suuria haasteita. Nykyisen työelämän vakavimpia ongelmia on inhimillisesti katsoen liian kireä työtahti ja kohtuuttoman pitkät työpäivät, jotka aiheuttavat vakavaa työuupumusta nuorille perheenäideille ja -isille.

Perheiden hyvinvoinnin turvaaminen edellyttää perhetilanteen mukaan joustavia työmarkkinoita ja niihin yhteensovitettua palvelujärjestelmää. Työn jakaminen, tiimityöskentely, vuorotteluvapaat, erilaiset työaikajärjestelyt, hoitovapaat ja etätyön mahdollisuudet on nähtävä myös perhepolitiikan keinoina.

Työelämään saadaan joustavuutta myös lisäämällä kotihoidon tukiin osa-aikatuki, joka kannustaa osa-aikatyön tekemiseen kotihoidon tuen aikana. Ottamalla käyttöön työaikapankki voidaan säästää lomista tai ylitöistä perheen elämäntilanteen vaatimiin tarpeisiin.

Perheiden henkisen hyvinvoinnin puolella neuvolatoiminta ja kouluterveydenhuolto ovat ylivoimaisen tärkeitä perheiden tukipalveluja. Neuvolajärjestelmän toimintamahdollisuuksia ei saa heikentää, vaan henkilökunnalle on annettava lisävalmiuksia perhekasvatuksessa ja psykososiaalisten ongelmien ratkaisemisessa.

Tulevaan hallitusohjelmaan on sisällytettävä perhepoliittinen osuus. Keskustan esittämät perheministerit ja ministerivaliokunnat ovat kuitenkin lähinnä poliittis-hallinnollisia ratkaisuja. Perheiden elämään tarvitaan turvallisuutta, ennustettavuutta ja vakautta. Perheiden mahdollisuudet luoda hyvät kasvuolosuhteet lapsilleen on otettava huomioon kaikessa yhteiskunnallisessa valmistelussa ja päätöksenteossa läpäisyperiaatteella.

Kirjoittaja on kansanedustaja ja kokoomuksen puoluesihteeri.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.