Pääkirjoitus 12.2.1999:
Viennin hiipuminen heikensi suhdanteita

Rakentaminen on niitä harvoja teollisuuden aloja, joilla näkymät ovat suhteellisen valoisat.
Rakentaminen on niitä harvoja teollisuuden aloja, joilla näkymät ovat suhteellisen valoisat.

Teollisuuden suhdannenäkymiä ei voi kutsua kovin valoisiksi Teollisuuden ja työnantajien keskusliiton TT:n tuoreen suhdannebarometrin valossa, joskaan tunnelmat eivät ole niin mustanpuhuvia kuin edellisen barometrin ilmestyessä viime vuoden lopulla. Valopilkkuna tuikkii ennen kaikkea rakennusteollisuus.

Tuotannon kasvu pysähtyi teollisuudessa viime vuoden viimeisellä neljänneksellä ja kehitys oli jopa heikompaa kuin mitä yritykset odottivat. Kysyntä on laskenut selvästi. Tilanne heijastaa maailmankaupan tilaa. Kasvu on hidastunut maailmankaupassa tuntuvasti. Tämä on lisännyt ylitarjontaa, mikä puolestaan on ajanut hintoja alas.

Yhä selvemmin näkyvät myös Venäjän surkean taloudellisen tilanteen vaikutukset tilauksiin. Venäjän yhä paheneva talouskriisi on alkanut tuntua nyt myös perinteisemmillä kotimarkkina-alueilla kuten elintarvike- ja rakennusaineteollisuudessa sekä graafisessa teollisuudessa. Venäjän talousnäkymät ovat sen verran synkeät, että parannusta tuskin on luvassa vielä aikoihin.

Suhdannenäkymien uskotaan heikkenevän edelleen. Näin arvioi 23 prosenttia yrityksistä. Vain kahdeksan prosenttia uskoo parempaan tulevaisuuteen. Loput 69 prosenttia ennakoi nykyvauhdin jatkuvan

Se optimismi, joka on olemassa perustuu paljolti kotimarkkinoiden ostovoimaan. Toki vientiin panostetaan ja sen uskotaankin kasvavan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Työvoiman määrä on pysynyt suunnilleen samana kuin viime vuoden vastaavana aikana. Poikkeuksena on kuitenkin rakennusala, jolla työvoiman määrä on selvästi suurempi kuin vuosi sitten. Työvoiman määrä supistunee lievästi paitsi elektroniikka- ja sähköteollisuudessa, jossa aiotaan palkata uutta väkeä.

Lounaisen Suomen talousnäkymät ovat ehkä hieman valoisammat kuin maassa kokonaisuutena. Luottamusta tulevaisuuteen näyttää myös olevan jonkin verran enemmän kuin muualla. Uskoa tuo se, että tuotannon kasvu jatkui täällä myös vuoden viimeisellä neljänneksellä toisin kuin maassa keskimäärin.

Tilauskannat ovat alentuneet myös Varsinais-Suomessa, mikä ei kuitenkaan ole vienyt yrityksiltä toivoa. Hyvän tuotantokehityksen ja tilausten tulon uskotaan jatkuvan myös lähikuukausina.

Teollisuuden ja työnantajien keskusliiton toimitusjohtaja Johannes Koroma ei ole yhtä optimistinen. Hän uskoo, että teollisuuden kasvu jää tänä vuonna selvästi viime vuotta vähäisemmäksi. Lisäkasvua hän odottaa aikaisintaan vuoden lopulla. Maailmantalouden näkymät tukevat valitettavasti enemmän Koroman käsitystä kuin Varsinais-Suomen yrittäjien uskoa.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.