Kirjoittajavieras-kolumni
Pentti Kataja
Eräharrastus
EU:n hampaissa

Metsästysasetustamme on osittain uudistettu. Tähän on ollut syynä se, että asetus ei kaikilta osin ole ollut EU-direktiivien mukainen. Tämä osoittaa jälleen kerran sen, että emme ole enää itsenäinen valtio, joka saisi itse päättää edes sellaisista asioista, jotka koskevat kansalaisten vapaa-ajan harrastuksia. Siitähän metsästyksessä tänä päivänä on kysymys.

EU:n pilkunviilaajien riemuvoitto on varmasti se, että kolme patruunaa vetävällä lippaalla varustetulla itselataavalla aseella ei saa enää ampua metsäjänistä, rusakkoa saa. Samoin saa kanadanmajavaa, mutta ei euroopanmajavaa. Siis Suomessa, missä näiden lajien menestymisen kannalta tällaisella asialla ei ole mitään merkitystä.

Meillä on tähän asti ymmärretty, että rauhoittamattomien eläinten ja lintujen ampuminen ei ole metsästystä. Ei siinä vaadita metsästyskorttiakaan. Nyt kuitenkin rauhoittamattomien lintujen ampumisessakin on sovellettava samaa kahden patruunan lipassääntöä kuin riistalintujenkin kohdalla jonkun lintudirektiivin takia. Myöskin ääntä synnyttävien koneellisen laitteen, siis nauhurin, käyttö on varisjahdissa kielletty. Räkättirastaitakaan ei enää saa ampua mansikkamaalta, koska ne on rauhoitettu ajalla 1.5.-30.6, eli juuri silloin kun mansikat kypsyvät.

EU:n lintudirektiivin 6 artikla 1 kohta kieltää Suomessa metsästettyjen metson, teeren, pyyn, iso- ja tukkakoskelon, telkän, allin, heinätavin, metsähanhen, kanadanhanhen, ja niiden tunnistettavien osien kaupan. Tämä tarkoittaa mm., että näiden höyhentäkään ei saa myydä, lahjoittaa saa.

Metsästäjä on elämänsä varrella voinut kerätä itselleen hyvän kokoelman täytettyjä riistalintuja, ja aikoinaan rauhoittamattomina olleita haukkoja ja pöllöjä. Siirtyy sitten aikanaan autuaammille jahtimaille. Jos perillisiä eivät pölynkerääjät kiinnosta, niin näitä yllämainittuja ei saa jäämistöhuutokaupassa myydä, lahjoittaa ne saa kenelle tahansa.

Myydäkin saa, jos ne on pyydystetty muualta kuin Suomesta. Miten sen osoittaa, se on toinen juttu. Heinäsorsat, haapanat, merihanhet, riekot, tavit, haahkat, nokikanat, varikset ja harakat saa myydä, - toistaiseksi.

Näin siitä huolimatta että näiden vuosikymmeniä sitten pyydettyjen lintujen nahkojen myynti ei vaikuta mitään riistakantoihimme, ei ainakaan sen enempää kuin niiden poislahjoittaminen tai polttaminenkaan.

Sensijaan se vaikuttaa, että meillä edelleen saa myydä metsäkanalintuja elävänä. Meillä ovat teeret, metsot ja riekot eri syistä huvenneet paikoin olemattomiin, mutta siitä huolimatta niiden metsästyslupia Villin Pohjolan hallitsemilla alueilla edelleen myydään.

Tämä kieltää pitäisi, ja jättää näiden uhanalaisten lajien metsästys vain paikallisten asujien oikeudeksi tai kokonaan rauhoittaa, kuten metsästysseurat jo monin paikoin ovat tehneetkin.

Kirjoittaja on salolainen erähistorian tutkija ja metsästäjäkouluttaja.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.