Tupakkalaki

Uusi tupakkalaki ei koske alle 50 neliön tarjoilutiloja, joita Suomessa on tiettävästi 2669, joten lakiesitys ei kokonaan poista savuongelmaa työntekijöiden osalta.

Lain merkitys ravintolatyöntekijöille on suuri ja varsinkin nyt, kun sosiaali- ja terveysvaliokunnan enemmistö on päättänyt, että lakiin esitetään pykälää, jonka mukaan ympäristön tupakansavu on syöpävaarallinen aine.

Esitys on perusteltu. Esimerkiksi ravintola-alan työntekijöiden kuolleisuus ennen eläkeikää on keskimääräistä korkeampi. Syöpätapauksia ravintola-alalla on kaksinkertainen määrä muihin väestöryhmiin nähden. Ja kun ravintola-ala on naisvaltainen - työntekijöistä yli 80 prosenttia on naisia - seuraa siitä, että työntekijöiden keskuudessa on vuosittain paljon raskauksia.

Tupakansavun on osoitettu aiheuttavan odottavan äidin sikiölle vaaraa. Eikä voi olla oikein, että äidin ammatinvalinta vaarantaa lapsen kehityksen. Työterveyslaitos on myös tutkinut, että 84 prosenttia ravintolatyöntekijöistä altistuu pakkotupakointiin, ja että ravintola-alan naisilla on 3,4-kertainen keuhkosyövän ilmaantuvuus verrattuna muuhun väestöön keskimäärin.

Tupakansavun sisällyttäminen syöpävaarallisten aineiden joukkoon mahdollistaa ravintolatyöntekijöiden terveyden säännöllisemmän seuraamisen ja se mahdollistaa myös erityisäitiyspäivärahan käytön, jos savutonta työtilaa ei voida järjestää.

Jo vuonna 1991 työterveyslaitos on esittänyt, että tupakansavu otettaisiin syöpävaarallisten aineiden joukkoon. Myös eri maissa tehdyillä tutkimuksilla on osoitettu, että tupakka on syöpää aiheuttava aine.

Tupakointikiellon on väitetty vaikuttavan ravintoloiden ja näin ollen työpaikkojen menetykseen. Muun muassa USA:ssa tehdyn ravintoloiden tupakointikiellon vaikutuksia koskevan tutkimuksen mukaan tiukalla lailla ei ole ollut merkittävää vaikutusta ravintoloiden myyntiin.

Tutkimuksen tulos on osoittanut, että New Yorkin ravintoloiden myynnit ovat nousseet kahdella prosentilla lain voimaantulon jälkeen. Muualla kuin New Yorkin osavaltiossa, jossa tupakointilait eivät olleet niin tiukat, myynnit vähenivät jopa neljällä prosentilla.

Tupakkalain käsittelystä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa toteaan, että sosialidemokraatit olivat asian käsittelyssä yhtä lukuunottamatta samalla kannalla eli sitä mieltä, että tupakansavu on syöpävaarallista ainetta. Kaikki valiokunnan sosialidemokraatit olivat yhtä mieltä siitä, että tupakointi kielletään ravintolan tai muun ravitsemusliikkeen baaritiskillä ja pelitiloissa.

Kokoomuksessa oltiin kahta mieltä asiasta, mutta onneksi äänin 10-7 järki ja työsuojelu voitti. Toivottavasti myös eduskuntakäsittelyssä päädytään työsuojelun ja ravintolatyöntekijöiden kannalta hyvään ratkaisuun.

Kirjoittaja on kansanedustaja (sd).

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.